Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Samliv i krise

Monoton samlivsroman fra krimforfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Tillit er ikke noe man kan ta lett på, det får hovedpersonene i Helena von Zweigbergks fjerde roman bittert erfare. For selv om man ber om tilgivelse og lover alltid å være til å stole på, er det ingen enkel sak å gjenopprette troverdighet.

Ulikheter

Svenske Zweigbergk har tidligere skrevet tre under middels gode kriminalromaner om fengselspresten Ingrid Carlberg, i sin nyeste roman har hun både valgt en helt annen sjanger og helt andre hovedpersoner. «Tillit i tusen biter» handler om samlivsproblemer, om Jessica og Tom som vi følger fra de møtes og noen år framover, to mennesker som påstår de elsker hverandre og samtidig oppdager at de har så mange ulikheter i bagasjen at konfliktene ligger lag på lag som nystrøkne skjorter.Jessica kommer fra øvre middelklasse og jobber i barnevernet, Tom kommer et stykke nedenfor på den sosiale rangstigen, jobber midlertidig i SFO, men har planer om å lage filmscenografi sammen med bestevenninnen Lou. Hun er forholdets første hinder, for Tom fortsetter å ha henne som foretrukken samtalepartner til forelskede Jessicas frustrasjon.

Martyrrolle

Zweigbergk konstruerer situasjoner som avslører den ene svakheten etter den andre hos Tom, mens Jessica får klistret på en martyrrolle, offeret som finner seg i det ene nederlaget etter det andre. Alle forsøk på kommunikasjon mellom paret ender i misforståelser som så utarter seg til meningsløse krangler om bagateller, hvor begge parter forlater åstedet med såret stolthet.«Tillit i tusen biter» er en roman som serverer den ene opplagtheten etter den andre, og kommer vel ikke til annen konklusjon enn den man opplever når man skal lime sammen et knust speil: Det blir aldri helt det samme etterpå.