Samliv og livskriser

Medregnet smått og stort, gjendiktninger og samproduksjoner, barnebøker og dikt i utvalg er «Bernhards mor» Obrestads utgivelse nr. 41. Det har vært store sprang i hans forfatterskap, men på sett og vis også en indre linje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I bunn og grunn har jærbuen aldri sluppet taket i ham - selv ikke da han herjet som verst i rollen som maoistisk hoffpoet. Mye vann har løpt i havet siden den gang, og i de seineste år har vi møtt en mer nyansert og neddempet forfatter, blant annet i hans tre biografier og i hans øvrige utgivelser om Garborg og Kielland.

Årets utgivelse likner en slags vending i forfatterskapet. Ett er at han skriver på bokmål. Det har han også stedvis gjort før (f.eks. i Kielland-biografien), og både den og «Bernhards mor» vitner om at Obrestads sikre stilfornemmelse ikke er begrenset til nynorsk. Men vendingen handler også om en større opptatthet av psykologiske problemstillinger, en vending som likeledes er innvarslet i biografiene. Men bak det psykologiske ligger de eksistensielle spørsmålene: Hvem er jeg? Hvor kommer jeg fra? Hvilke valg har jeg tatt, og hvorfor? Hva har jeg gjort med mitt liv?

Morsbunden

Bokas undertittel, «En drøm», er litt misvisende - både entallsformen og substantivet. Selv om drømmer spiller en viss rolle, er det ikke en drøm som gjengis. «Bernhards mor» er en roman der ulike teksttyper er integrert - dagboknotater, brev, osv. - innenfor en ramme der en yngre mann framstår som redaktør og utgiver av en bok der denne mannen gjengir og føyer sine egne kommentarer til den egentlige hovedpersonen, Bernhards, notater og til de private samtalene han har ført med ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer