Du leser nå Dagbladet Pluss

Vinmonopolet og streik

Samme år som Vinmonopolets nye produksjonsanlegg sto klart fikk de polansatte streikeforbud

Statens alkoholholdige pengemaskin skulle aldri stanse. 

KLAR FERDIG, SPRIT: I 1933 ble Vinmonopolets store produksjonsanlegg på Hasle i Oslo satt i drift, i nyklassisk og funksjonalistisk stil, og med et tipp topp maskineri.
KLAR FERDIG, SPRIT: I 1933 ble Vinmonopolets store produksjonsanlegg på Hasle i Oslo satt i drift, i nyklassisk og funksjonalistisk stil, og med et tipp topp maskineri.Vis mer

I hvilken grad skal det være lov å streike? Arbeidstakernes rett til helt eller delvis å nedlegge arbeidet, er et lovlig, tariffregulert kampmiddel. Rettigheten er også nedfelt i internasjonale avtaler som Norge har ratifisert.

I forbindelse med den nylige togstreiken kom det fra borgerlig hold forslag om å innskrenke streikeretten i offentlig sektor. Begrunnelsen var at slike streiker gjerne rammer tredjeperson urimelig hardt.

Noen få yrkesgrupper har ikke lov til å streike, som politibetjenter, og i praksis også militære tjenestemenn, uten at det er lovfestet. Direkte lovforbud mot arbeidsstans er svært sjelden, men høyresidas angrep på streikeretten er det historiske tradisjoner for. Mellom 1933 og 1949 var det streikeforbud ved Vinmonopolet. Alkoholomsetningen ga staten så store inntekter at de polansatte ble fratatt streik som kampmiddel.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.