Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Samme postnummer, nye intriger

«90210» er en frekkere utgave av moderserien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ungdomsseriene har endret seg siden «Beverly Hills 90210» la inn årene for åtte år siden.

Selv om sex, utroskap og dopmisbruk også var en del av nittitallsklassikeren, ble temaene behandlet på en langt mer uskyldig og mindre direkte måte enn hva tenåringer (og de lamslåtte foreldrene deres) senere har blitt vant med i for eksempel «The OC» og «Gossip Girl».


Alt har rett og slett blitt litt drøyere, og det reflekteres i
spinoff-serien «90210», som hadde amerikansk premiere tirsdag.

Ikke fem minutter har gått før noen har oralsex.

Nostalgi

Mye er nytt, men serieskaperne har også beholdt noe av det kjente og kjære.


Selv om målgruppa kanskje ikke drar kjensel på navnene, vil barn av det sene 1970-tallet ganske sikkert glede seg over at Kelly (Jennie Garth), Brenda (Shannen Doherty) og Peach Pit-eieren Nat (Joe E. Tata) har blitt med videre i sine gamle roller.

Og som om ikke det var nok ryktes det at både Steve (Ian Ziering) og Dylan (Luke Perry) blir å se senere i sesongen. Hurra!

DEN NYE GJENGEN: Brenda og Kelly er tilbake, men ensemblet i sentrum er nytt. Fra venstre: Dustin Milligan (Ethan), AnnaLynne McCord (Naomi), Jessica Walter (Tabitha), Shenae Grimes (Annie), Tristan Wilds (Dixon), Lori Loughlin (Debbie), Ryan Eggold (Ryan), Jessica Stroup (Silver) og Michael Steger (Navid). Foto: CW
DEN NYE GJENGEN: Brenda og Kelly er tilbake, men ensemblet i sentrum er nytt. Fra venstre: Dustin Milligan (Ethan), AnnaLynne McCord (Naomi), Jessica Walter (Tabitha), Shenae Grimes (Annie), Tristan Wilds (Dixon), Lori Loughlin (Debbie), Ryan Eggold (Ryan), Jessica Stroup (Silver) og Michael Steger (Navid). Foto: CW Vis mer


Å resirkulere skuespillere er et smart grep som maksimerer nostalgifaktoren for gamle fans. Likevel er «gufsene fra fortida» for bifigurer å regne i denne sammenhengen, og de anvendes først og fremst for å ramme inn historien.

I sentrum står nemlig nye, duggfriske og veldreide ungdommer med hormoner i fri flyt, stor sans for manipulasjon, og for mye penger mellom hendene.

Farlige fristelser

Søskenparet det handler om kommer ikke fra Minnesota denne gangen, men fra Kansas. Bondevitser må de uansett tåle på den fasjonable skolen i Hollywood.

Annie (Shenae Grimes) og adoptivbroren Dixon (Tristan Wilds fra «The Wire») blir med på flyttelasset når faren Harry (Rob Estes, som ikke repeterer rollen han hadde i den første «Beverly Hills 90210»-avleggeren, nemlig «Melrose Place») får jobben som rektor på West Beverly High School.

Familien innkvarteres hos farmor Tabitha, en avdanket og alkoholisert skuespiller med velmenende råd om det meste foreldre ikke vil at barna deres skal vite før de blir myndige.

Tabitha spilles av Jessica Walter, som perfeksjonerte den omtrent samme rollen i «Arrested Development» for noen år siden.

I Los Angeles blir barna konfrontert med fristelser som ikke var en del av hverdagen på landet, noe som både bekymrer dem selv og mamma Debbie (Lori Loughlin, «Under samme tak»).

image: Samme postnummer, nye intriger

Likevel er ikke skepsisen større enn at de tar for seg av storbylivets umoralske gleder når sjansen byr seg. Noe annet ville jo vært dårlig underholdning.

Kjente intriger

Alle de faste ingrediensene og - ikke minst - det vante persongalleriet er med.

Første skoledag treffer Annie på Ethan (Dustin Milligan), lacrossespilleren hun hadde en sommerflørt med for et par somre siden. Hun blir introdusert for hans bortskjemte kjæreste Naomi (AnnaLynne McCord), selvsagt nedlesset i tilbehør fra Chanel, og får en kald skulder av Naomis bestevenninne, pilleavhengige Adrianna (Jessica Lowndes).

Hun blir også offer for vreden til bloggeren «Silver» (Jessica Stroup), et punkete utskudd som senere viser seg å være Kellys lillesøster Erin.

Dixon sliter på sin side med at han er adoptert, med å få innpass på lacrosselaget og med å passe inn generelt, mens pappa Harry plutselig får vite at han har en voksen sønn med ungdomskjæresten.

Intriger, intriger, intriger.

I løpet av den doble premiereepisoden ble det plantet konflikter som sikkert varer sesongen ut.

- Ikke en katastrofe

Er «90210» noe tess da?

Det umiddelbare inntrykket er at den vil slite med å finne sin plass mellom ungdomsfenomenet «Gossip Girl», CWs andre nye serie «Privileged» (premiere neste uke) og allerede etablerte tenåringssåper, pluss at den deler sendeflate med populære «House».

Entertainment Weeklys anmelder karakteriserer «90210» som tv-verdenens svar på republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin:

- Den er ny, den er pen, få har sett den før (ingen anmeldereksemplarer ble sendt ut), og hovedformålet er å minne deg om et trofast gammelt produkt mens man tilsetter en smule nytt liv og såpe til den kulturelle diskursen, skriver han, og legger til at gjenforeninga til de tidligere rivalene Jennie Garth og Shannen Doherty - i Kelly og Brendas skikkelser - var såpeversjonen av De Niro og Pacinos møte i «Heat»: Lufta var full av spenning.

Tucker lander til slutt på karakteren C, men understreker at han vil komme med en ny dom etter en håndfull flere episoder.

- Den er en fullstendig kompetent og sømløs gjenopplivelse som forstår hva som slo an hos orginalen, mens man samtidig har injisert kontemporære markører som minner seerne om at dette ikke er foreldrenes (eller i det minste storesøsknenes) gamle favoritt... «90210» er ikke en katastrofe, og kanalen CW kan nå puste lettet ut, skriver Verne Gay i Newsday.

Varietys Laura Fries er mer lunken:

- Denne spinoffen er en blek kopi av den originale «fisk på land»-historien, bare med blankere bilder, stiligere klær og flust av Botox, mener hun.

HURPA: AnnaLynne McCord spiller bortskjemte og manipulative Naomi Clark, en jente som er vant til å få det som hun vil.
BONDEKNØL: Tristan Wilds fra «The Wire» spiller Dixon Wilson, som flytter fra Kansas til Beverly Hills med familien.
DET KJENTE ANSIKTET: Jennie Garth gir nok en gang liv til Kelly Taylor. Nå har Kelly blitt studieveileder ved gamleskolen West Beverly Hills High. Hun har også fått en liten sønn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!