- Samme regler gjelder

Advokat Per Danielsen mener dommen mot Åsne Seierstad vil få følger for en rettssak mot Karl Ove Knausgårds «Min kamp» - til tross for at den er en roman.

VARSLET SØKSMÅL: Karl Ove Knausgårds familie har varslet et mulig søksmål mot ham etter siste bind av «Min kamp». Foto: Håkon Eikesdal
VARSLET SØKSMÅL: Karl Ove Knausgårds familie har varslet et mulig søksmål mot ham etter siste bind av «Min kamp». Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Fredag ble Åsne Seierstad og forlaget Cappelen Damm dømt til å betale 125 000 kroner hver i erstatning til bokhandleren i Kabuls kone, Suraia Rais.

Samtidig nærmer det seg utgivelse av den siste boka i Karl Ove Knausgårds omstridte seksbindsroman «Min kamp».

14 familiemedlemmer har varslet at de vurderer å saksøke Knausgård etter at siste bok er kommet ut i september.

Rais' advokat, Per Danielsen, mener tingrettsdommen mot Seierstad viser hvordan rettsapparatet vil behandle en eventuell rettssak mot Knausgård.

Ingen frisone - Dommen betyr at en sak mot Knausgård står like sterkt som om den hadde vært mot en avis eller andre medier. Det er akkurat de samme reglene som gjelder, sier Danielsen til Dagbladet.

Det var i september i fjor, etter utgivelsen av «Min kamp. Første bok», at de anonyme familiemedlemmene varslet et mulig søksmål.

- Han trakasserer levende og døde og henger oss ut uten at vi kan forsvare oss, sa de til Bergens Tidende.

- En vekker Danielsen mener forlagsbransjen lurer leserne til å tro at grensene for hva som kan skrives i bokform er videre enn i for eksempel aviser.

BLE DØMT: Åsne Seierstad ble i tingretten dømt til å betale 125 000 kroner i oppreisning til Suraia Rais fra Afghanistan. 
Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
BLE DØMT: Åsne Seierstad ble i tingretten dømt til å betale 125 000 kroner i oppreisning til Suraia Rais fra Afghanistan. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Dommen mot Åsne Seierstad er nok en vekker for mange forlag. Den illustrerer at det ikke gjelder spesielle regler for bøker, sier Danielsen.

Han ønsker ikke å spå om familiemedlemmene har en sterk sak, dersom de bestemmer seg for å saksøke forfatteren.

I grenseland «Bokhandleren i Kabul» ble av Cappelen Damm påmeldt til Norsk kulturråds innkjøpsordning som en roman.

Men i sitt eget forord skriver Seierstad at boka er skrevet i en litterær form, men at det ligger virkelige hendelser til grunn for tanker og følelser som er beskrevet.

Professor i sakprosa, Johan Tønneson, mener boka ligger i sakprosaens grenseland.

Ikke et trylleformular At Knausgårds «Min kamp» er kategorisert som «roman» på omslaget, har likevel ingenting å si, mener Danielsen.

- Man kan ikke skjule seg bak et trylleformular bare ved å si at et bok er en roman. I romaner som ikke bygger på virkeligheten skriver man selvfølgelig hva man vil. Problemet oppstår når personer som kan identifiseres får beskyldninger mot seg som de kan reagere på, sier han.

Dommen blir omgjort Advokatkollega Vidar Strømme tror på sin side ikke at dommen får særlig stor betydning.

- Hvis den blir stående får den nok betydning i forhold til et eventuelt søksmål mot Knausgård. Men sannsynligvis blir den anket og gjort om. Derfor ville jeg ikke basert framtidige avgjørelser for mye på denne saken, sier han.

I RETTEN: Suraia Rais (f.v.), Shah Mohammad Rais, Per Danielsen og Åsne Seierstad under et møte i retten i 2009. Foto: Eivind Kristensen
I RETTEN: Suraia Rais (f.v.), Shah Mohammad Rais, Per Danielsen og Åsne Seierstad under et møte i retten i 2009. Foto: Eivind Kristensen Vis mer

Seierstads advokat, Cato Schiøtz, har sagt til Dagbladet at han på det sterkeste anbefaler en anke.

- Ikke søksmål Forlagssjef Geir Berdahl i Oktober, som gir ut «Min kamp», tror også Seierstad-dommen blir anket og gjort om. Han frykter heller ikke det varslede søksmålet fra Knausgårds familiemedlemmer.

- Jeg tror ikke det blir noe søksmål. Jeg tror vi er innenfor både de juridiske og etiske rammene, sier han.

Han er enig med Danielsen i at bøker ikke kan skjule seg bak romanbegrepet hvis de krenker privatlivets fred, men mener at «Min kamp» tar hensyn til dette.

Endret boka Dagbladet har tidligere skrevet at deler av boka er blitt endret etter råd fra en advokat.

- Noen ganger har vi tatt hensyn til advokatens råd, andre ganger ikke. De gangene vi har gjort det, skyldes det blant annet privatlivets fred, sier Berdahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer