Ny «Fifty Shades»-bok

Samme sex-stønn om igjen - bare fra mannens synsvinkel

Christian Gray «snakker ut».

KJÆRLIGHET OG DOMINANS: Her er en smakebit fra den tredje og ferske filmen «Fifty Shades Freed». Fredag kommer også den femte boka, som egentlig er en resirkulering av den andre - men sett fra Christians synsvinkel. Video: Universal PicturesVis merVis mer Vis... Vis mer

Valentinsdagen, også kalt Alle hjerters dag og Kjærlighetsdagen markeres 14. februar - samtidig lanseres både «Fifty Shades of Grey» med ny film og ny bok.

Christians synsvinkel

«Fifty Shades of Grey» er en trilogi av forfatter E.L. James. Det tok ikke lang tid før bøkene ble film, og nå er den tredje filmen, «Fifty Shades Freed», ute.

Samtidig kommer den andre boka «ut på nytt» - denne gang fra Christians perspektiv.

HOVEDROLLENE: Jamie Dornan og Dakota Johnson spiller Christian og Anastasia i filmene. Foto: NTB scanpix
HOVEDROLLENE: Jamie Dornan og Dakota Johnson spiller Christian og Anastasia i filmene. Foto: NTB scanpix Vis mer

- I den opprinnelige trilogien er kjærlighetshistorien mellom Anastasia og Christian fortalt med Anastasias ord og formidlet av henne. Bokserien gis ut på nytt, denne gangen sett fra Christians synsvinkel, forteller Victoria Spanthus, informasjonskonsulent i Gyldendal forlag.

100 000 kinobilletter

Verken bøkene eller filmene er anmeldernes favoritter, men publikum - stort sett kvinner, kaster seg begjærlig over dem.

«Fifty Shades Freed» er på få dager allerede sett av 100 000 kinobesøkende.

Den første «Fifty Shades»-filmen solgte 321 500 billetter i Norge. Oppfølgeren «Fifty Shades Darker» hadde premiere i februar i fjor og solgte 245 449 billetter, ifølge Film og Kino.

Unge Grays skrekkopplevelser

Å smi mens jernet er varmt får kanskje en annen betydning i forbindelse med «Fifty Shades of Grey»: hvorfor ikke fortelle den samme historien om igjen, men sett fra den andre hovedpersonens synsvinkel. Den fjerde boka, det vil si den første sett med Mr. Greys øyne, som kom i fjor, fikk et opplag på 40 000.

- Vi har store forventinger til den andre boka fra Christians perspektiv, sier Spanthus.

- Historien vekker fremdeles en stor interesse hos leserne. I boka «Mørkere» får vi høre om Christian Greys mørke barndom og oppvekst, fortalt av ham selv. Her blir vi i mye større grad vitne til barndommens skrekkopplevelser og hans kamp med å bli kvitt sine demoner, sier Spanthus.

De samme sex-stønnende

Litteraturansvarlig og bokanmelder Marie L. Kleve i Dagbladet påpeker at serien er en enorm pengemaskin, og at det synes å være drivkraften i fortsettelsene.

- «Mørkere» er altså den samme historien med de samme spenningstoppene og «ah»-ene og «oh»-ene, sier Kleve.

- Her er de samme stønnene og stillingene som vi har lest om før. Det er ikke noe revolusjonerende litterært eksperiment, mange romaner sirkler inn en historie ved hjelp av ulike perspektiver. Tenk på Carl Frode Tillers «Innsirkling»-serie, for eksempel. En sånn teknikk kan gi flere nyanser til historien og karakterene, sier Kleve.

- Banalt og repeterende

Forskjellen på de litterære romanene og «Fifty Shades»-serien er at her er historien fortalt ferdig for lengst, før det andre perspektivet slipper til, mener hun:

- Det er ikke mye nytt å hente, og i den første «Grey»-romanen virket det ikke som om forfatteren forsøkte engang.

- Den var et ekstremt overfladisk og klisjéfylt forsøk på å knytte det vanskelige voksenlivet hans til en mishandlingshistorie fra barndommen. Tankene hans var banale og repeterende til det kjedsommelige, sier Kleve.

- Dampende sexscener

Dagbladets litteraturansvarlig mener at hvis du er så besatt av Christian Grey at du har lyst til å vite nøyaktig hva han tenkte i enhver situasjon i originalromanen, så er nok dette boka for deg.

- Men det viktigste for mange er vel at leseren får gjenoppleve alle de dampende sexscenene én gang til.

- Det er jo ikke den litterære kvaliteten som har fått salgstallene til å svulme her. Det som er imponerende, er at forfatteren ennå ikke er blitt drittlei, sier Kleve - som legger at hun ikke har lest den nye boka, som kommer i salg fredag.