Sammen i rødt og rosa

- Da jenta var voldtatt av tre menn, kastet de henne i elva. Den fjerde mannen angret sin tilbakeholdenhet, trakk henne opp og voldtok henne han også. Etterpå ble hun igjen kastet i vannet.

Voldtekten i Göteborg leste jeg om i en svensk avis forleden. Nabolandet har opplevd en rekke gruppevoldtekter i månedene siden jul. Trolig inspirert av pornosendingene på betal-TV.

  • I samme avis sto det også om hvordan Volvo nå har hyret en hel gruppe kvinnelige designere for å utvikle nye biltyper tilpasset kvinner. Fikse holdere for bæreposer, papirkurv og nyttige håndtak her og der.

På årtusenets første kvinnedag illustrerer de to artiklene bredden og splittetheten i det moderne kvinneunivers. På den ene siden kvinnen som vår tids mektigste kunde, på den andre siden - kvinnen som det totale offer.

  • Dette er et par av rollene for kvinner i vår del av verden, som tross alt er et likestillingsparadis i internasjonalt perspektiv. En beskrivelse av kvinners makt og avmakt i vårt samfunn er komplisert. Den består både av den feirede kvinnelige toppleder og den ansatte som må skjule at hun er gravid. Av den selvstendige kvinne og den mishandlede kone. Av motsetningen mellom en feminisert stat og et næringsliv som hovedsakelig bestyres av menn. Det er ingen entydig undertrykking som preger årets kvinnedag. Kvinnesakens mødre hadde en enklere jobb med å identifisere «fienden».
  • Lederen for stiftelsen Kvinner viser vei, Heidi Magnussen, sier det slik: Utgangspunktet for den nye generasjonens feminister er ikke at kvinner generelt undertrykkes, men at min mulighet til fri utfoldelse hemmes av at jeg er kvinne. Jeg tror hun har rett. Individualisme og et sterkt ønske om individets frihet er et allment trekk i dagens samfunn.
  • Så er da også feiringen av dagen i Oslo ganske så individuell. Mobiliseringen til toget har skjedd på mail, og du kan delta selv om du synes ordet feminisme er litt teit, om du er forbanna, synes det er kult å gå i tog eller ønsker deg en fest. Oppfordringen er at du er stripynta og selv sørger for en parole du har lyst til å gå under. Det eneste kravet er at den må være i rød eller rosa papp. Med andre ord: hver for seg, men sammen i rødt og rosa.

eva.bratholm@dagbladet.no