Sammen med deg

Vakkert og sentimentalt fra en av Kinas fremste regissører.

FILM: Det gamle og det nye Kina kolliderer i Chen Kaiges film «Sammen med deg», som får norsk førpremiere under Film fra Sør-festivalen. Den vakre og sentimentale filmen, på grensen til det melodramatiske, innebærer også et comeback for en regissør som har hatt en karriere i berg-og-dal-bane-mønster. Nå er han på høyden igjen.

Film fra Sør fokuserer i år særlig på kinesisk film og vier et retrospektivt program til Chen Kaige, mannen som for et bredt publikum kanskje er mest kjent for Gullpalme-vinneren «Farvel min konkubine» (1993). Sju av Chens mest berømte filmer - inkludert debutfilmen «Den gule jord» fra 1984 - vises i Oslo kommende uke, i tillegg til den nyeste, «Sammen med deg».

Seier

Chens stjerne har vært størst utenfor Kina, til tross for at han ble en av frontfigurene i den såkalte «femtegenerasjonen» i kinesisk film: dvs. det første kullet som ble uteksaminert fra filmakademiet i Beijing (1982) etter at det hadde vært stengt under kulturrevolusjonen. Sensurproblemer i hjemlandet og finansieringsproblemer i utlandet har preget produksjonen hans det siste tiåret. Derfor er mottakelsen av «Sammen med deg» blitt en kunstnerisk seier for Chen Kaige.

Handlingen er plassert i nåtid, i brytningen mellom provinsiell fattigdom og nyrik urbanitet. Den 13-årige fiolinisten Liu Xiaochun (Tang Yun) er et vidunderbarn som angivelig mistet sin mor som toåring. Hun etterlot ham en fiolin. Hans fattige far, kokken Liu Cheng (Liu Peiqi), ofrer alt for at sønnen skal få musikkutdannelse i hovedstaden. Alt han har av oppsparte midler er gjemt i hans røde strikkelue, og de to finner seg losji i en av Beijings gamle hutonger. Der bor også callgirlen Lili (Chen Hong), som skal komme til å spille en dramatisk rolle i ungguttens liv.

Lommetørkle!

Filmen er virtuost mettet med varme farger og varme følelser, akkompagnert av klassisk vestlig musikk. Det genuint kinesiske er likevel til stede i arkitektur og mentalitet. Den dramatiske avslutningsscenen fungerer både som parodi på kommunistisk filmtradisjon - masseoppbud av folk med oppadvendte blikk - og Hollywood-sentimentalt klimaks. Bring lommetørkle!

Filmen har ordinær kinopremiere 21. november.

<!--BTEK0--> NYE KINA: Chen Hong som nyrik callgirl i «Sammen med deg».<!--/BTEK0-->