Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sammen mot arbeidskriminalitet

Det er ikke hverdagskost at statsminister Erna Solberg, LO-leder Gerd Kristiansen, NHO-sjef Kristin Skogen Lund og arbeidsminister Robert Eriksson står skulder ved skulder.

PERLEVENNER: Statsminister Erna Solberg og regjeringen la tirsdag fram strategi mot arbeidslivskriminalitet. Her sammen med LO-leder Gerd Kristiansen 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PERLEVENNER: Statsminister Erna Solberg og regjeringen la tirsdag fram strategi mot arbeidslivskriminalitet. Her sammen med LO-leder Gerd Kristiansen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Det gjør de i kampen mot tiltakende arbeidslivskriminalitet. Der fungerer det såkalte trepartssamarbeidet mellom regjeringen og arbeidslivets parter, om de er aldri så sinte på hverandre når det gjelder endringer av arbeidsmiljøloven og søndagshandel.

I ettermiddag presenterte statsministeren en felles strategi i kampen mot uvesenet. "Dersom useriøsitet og kriminalitet får bre om seg er den norske arbeidslivsmodellen i fare", sa Solberg på pressekonferansen.
Flere departementer er trukket inn i arbeidet. Foruten Arbeidsdepartementet, er også Justisdepartementet og Finansdepartementet involvert. I forbindelse med avsløringen av kriminelle forhold i dagligvarekjeden Lime, kom opprullingen gjennom et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Politiet, Nav og Skatteetaten, som ligger under ulike departementer. Det er bakgrunnen for at arbeidet med strategien er blitt ledet fra statsministerens kontor (SMK), som i fjor vår imøtekom et initiativ fra LO om felles anstrengelser for å opprettholde ryddige forhold i arbeidslivet. Flere års engasment mot såkalt "sosial dumping" er nå utvidet til en tverrdepartemental innsats mot "arbeidskriminalitet".

De siste åra har avisene flommet over av reportasjer om skurkestreker i arbeidslivet. Dagbladets Gunnar Thorenfeldt har fulgt området i flere år og avslørt en rekke lyssky affærer, alt fra tilstander i privat sykehjemsdrift, byggebransen, renholdsbransjen, steinlegging, bilvaskerier, snusk i diverse håndverkertjenester som innbefatter grov rovdrift på arbeidsinnvandrere. Virksomheten er i enkelte bransjer så omfattende at det truer seriøse bedrifter. NHOs ulike bransjeforeninger har hatt stort engasjement for å styrke seriøse medlemsbedrifters situasjon i ulike markeder.

Nå foreligger et strategidokument i 22 punkter som bør kunne samordne gode krefters innsats mot kriminelle. Alle er ikke i stand til å se alt. Derfor trengs tettere samarbeid mellom partene i arbeidslivet, styrket kontrollvirksomhet fra alle relevante offentlige etater. De som står for offentlige innkjøp har et særlig ansvar for å velge ut leverandører som har papirene i orden. I byggenæringen vil id-kortene bli forbedret slik at kontrollinstanser lett kan kontrollere. Et vesentlig poeng i strategien er å begrense antall underleverandører, siden ansvar for lovlydighet pulveriseres når for mange er involvert.

Vi tar dette brede samarbeidet som tegn på at det er bred oppslutning om den norske modellen som har vist seg som en suksessoppskrift. Ofte får vi inntrykk av at regjeringen fører en politikk som øker konfliktnivået mellom partene. Om to uker vil vi være vitne til massive demonstrasjoner mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Men nå roser LO-lederen statsministeren for å ha tatt raskt grep etter at LO i fjor sendte brev om en alarmerende utvikling og ba om et felles bredt initiativ.  Faktisk går rosen i alle retninger. Og alle stemmer i arbeidsministerens mantra: Det skal bli enklere å være seriøs og vanskeligere å være kjeltring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media