Sammen om dyreforsøk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dyreforsøk: For å få oppslag i media er bomber effektivt, men vi håper man oppnår mer med dialog i det lange løp. Dette er utgangpunktet for Norges nye senter for alternativer til bruk av forsøksdyr (Norecopa), hvor dyrevernere og forskere arbeider sammen for bedre forhold for forsøksdyr.

Samme dag som media hadde store oppslag om ytterliggående dyrevernere og brannbomber i Trondheim nylig, hadde Norecopa sitt stiftelsesmøte. Norecopa er en av de største begivenhetene når det gjelder arbeid for bedre forhold for de 3 millioner forsøksdyr som brukes årlig. Bombene kom på førstesiden, mens stiftelsesmøtet knapt ble nevnt.

Norecopa er tilknyttet den europeiske organisasjonen E copa (European Consensus-Platform for Alternatives). Med alternativer menes de 3 R’ene: Replace, Reduce, Refine – altså erstatte, redusere, forbedre. Dette dekker alt fra utvikling av kjemiske metoder som kan erstatte tester på levende dyr til forbedring av måten dyrene behandles på. De fire interessepartene (forskere, forvaltning, industri og dyrevernorganisasjoner) skal tilstrebe enighet om tiltak som er til beste for dyrene. De færreste i samfunnet er villig til å teste ut nye medisiner på seg selv eller nærmeste familie før de er utprøvd på dyr. Samtidig er det et etisk dilemma å bruke levende dyr i forskning. Det er derfor i alles interesse at antall dyr holdes til et minimum og at de får best mulige forhold under forsøkene. Organisasjonens mål er derfor å oppnå best mulig kvalitet på forskningen med færrest mulig dyr og minst mulig lidelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer