TO AV SAMME ALEN?: Det mener i alle fall anmelderen til Stavanger Aftenblad. Han advarer Ari Behn mot å gå i samme felle som Shrek. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet/Scanpix.
TO AV SAMME ALEN?: Det mener i alle fall anmelderen til Stavanger Aftenblad. Han advarer Ari Behn mot å gå i samme felle som Shrek. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet/Scanpix.Vis mer

Sammenlikner Ari med Shrek

«Vil bli fri igjen fra før den gang han temmet pms-prinsessa si.»

||| (Dagbladet): «Jeg hadde aldri trodd jeg skulle si dette: Den siste Shrek-filmen er som en slags advarsel til Ari: Ikke gjør det, ikke gjør det! Du blir ikke lykkelig om du blir fri!».

Slik innledes Stavanger Aftenblad sin anmeldelse av «Shrek forever after».

Får angst Bakgrunnen for at anmelder Arild Abrahamsen trekker denne underfundige parallellen mellom animasjonsfiguren Shrek og prinsessegemal Ari Behn, er at Shrek i den siste filmen har inntatt et liv som er skremmende likt Behns.

«Han bor utenfor slottet sammen med sin trolske prinsesse. De har tre små trollunger (...) og lever et normalt, strevsomt og idyllisk familieliv i skoglysningens gjørmete Skaugum.»

Grønn bohem Men problemer oppstår når Shrek begynner å få angst av sin nye tilværelse. For som anmelderen skriver:

«Den grønne bohemen pleide være en fri sjel som skremte vannet av småborgere og landsbykryp.»

Shrek, eller Aris stedfortreder som Aftenbladet tolker det, drømmer seg tilbake til livet han hadde før han steg inn i kongefamilien:

«Han vil bli ung igjen, han vil bli farlig igjen, han vil bli fri igjen fra før den gang han temmet pms-prinsessa si.», skriver anmelderen.

Dette løser Shrek ved hjelp av litt mystiske trollkunstner, og vips så er han tilbake til sitt liv før han trollbandt prinsessa.

Angrer Problemet er bare at Shrek selvfølgelig angrer på dette valget. Ingenting er som det var, og Shrek ønsker seg desperat tilbake til tilværelsen som prinsessegemal, forteller anmelderen.

Så starter Shreks kamp for å gjenerobre sin tittel.

Abrahamsen mener altså at Shreks skjebne burde være en klar advarsel til Ari Behn.

«Ikke gjør det, Ari!» Beskjeden til anmelderen kan tolkes dit hen at selv om Behn kanskje skulle drømme tilbake til sitt liv som forfatterbajas, en kunstner som kunne sparke i hvilken retning han ville, så er det ikke verdt det.

Moralen ser ut til å være at gresset aldri er grønnere på den andre sida, og sjansen for at din gamle vennekrets lever et mindre glamorøst og utsvevende liv enn før, er stor.

Som tittelen på anmeldelsen gir klar beskjed om:

«Ikke gjør det, Ari! Ikke gjør det!»

- Ikke slemt Anmelder Arild Abrahamsen forteller til Dagbladet at han ikke brukte lang tid på å se parallellen mellom Shrek og Behn.

- Den var i grunnen så åpenbar at den ga seg selv. Shrek er en bohem som kommer inn i kongehuset, men som får eksistensielle problemer.

Du er ikke litt slem mot Behn?

- Nei, dette er ikke vondt ment mot Ari. Men det handler om en frustrasjon som kunne vært følt av ham, svarer Abrahamsen, som foreløpig ikke har blitt kontaktet av kongehuset.