VEKKER HARME: Denne karikaturtegningen, publisert i New York Post, har skapt sterk debatt. Foto: Scanpix/AP Photo/New York Post
VEKKER HARME: Denne karikaturtegningen, publisert i New York Post, har skapt sterk debatt. Foto: Scanpix/AP Photo/New York PostVis mer

- Sammenlikner Obama med drept sjimpanse

Karikaturtegning vekker avsky.

(Dagbladet.no): En rekke kritikere raser over en karikatur som nylig ble publisert i de amerikanske avisa New York Post, og oppfordrer til boikott av tabloiden.

De mener tegningen sammenlikner president Barack Obama voldssjimpansen Travis, som mandag ble skutt etter at han lemlestet og gnagde ansiktet av en kvinne, skriver AP.

«De må finne noen andre som kan lage den neste stimuluspakken», sier en av politimennene i en snakkeboble, mens han står over liket til sjimpansen.

- Sammenlikner Obama med en ape
Dette trivialiserer en tragedie, befester rasistiske stereotyper og antyder at Obama bør bli drept, skal være noen av tolkningene.

- Hvordan kunne avisen la denne passere som satire? Å sammenligne landets første afroamerikanske leder med en død sjimpanse er intet mindre enn rasistisk møl, sier president Barbara Ciara i National Association of Black Journalists til AP.

Etter publiseringen har det rent inn med sinte henvendelser til New York Post, og rasende demonstranter troppet opp utenfor kontorene på Manhattan mens de ropte «Steng the Post».

Senator Eric Adams mener tegninga hører hjemme i dagene da svarte ble lynsjet, mens den profilerte pastoren Al Sharpton sier det er i beste fall er «trøblete».

- Med tanke på historiens rasistangrep mot afroamerikanere som var synonyme med aper, sier Sharpton, ifølge AP.

Forsvarer tegningen
New York Post forsvarer avgjørelsen om å publisere karikaturen, som er tegnet av den kontroversielle vitsetegneren Sean Delonas.

- Den er en klar parodi på en aktuell nyhetssak. Den gjør narr av Washingtons tiltak for å gjenopplive økonomien, sier redaktør Col Allan i en uttalelse.

Det hvite hus ønsker ikke å kommentere karikaturtegningen av den sittende presidenten.

- Jeg har ikke sett den. Jeg synes ikke det er så nyhetsverdig å lese New York Post, sier pressetalsmann Robert Gibbs til reportere om bord presidentflyet Air Force One.

Tegneren Sean Delonas har også tidligere høstet ekstrem kritikk, blant annet etter at han gjorde narr av Paul McCartneys kone Heather Mills som har mistet en fot.

Det hvite hus ønsker ikke å kommentere tegningen. Foto: Scanpix/REUTERS/Larry Downing
Det hvite hus ønsker ikke å kommentere tegningen. Foto: Scanpix/REUTERS/Larry Downing Vis mer