LIKHETSTREKK:  Karl Ove Knausgård mener det finnes en rekke likhetstrekk mellom seg selv og Adolf Hitler, som «morskjærlighet» og «farshat».
LIKHETSTREKK: Karl Ove Knausgård mener det finnes en rekke likhetstrekk mellom seg selv og Adolf Hitler, som «morskjærlighet» og «farshat».Vis mer

Sammenlikner seg med Hitler

Knausgård ser en rekke likhetstrekk mellom seg selv og historiens verste diktator.

(Dagbladet): Det har tidligere vært kjent at Karl Ove Knausgård vier mye plass til Adolf Hitlers bok «Mein Kampf» i sitt siste bind av romanprosjektet «Min Kamp».

«Min kamp. Sjette bok», som lanseres i dag, er delt inn i tre. Den midterste delen heter «Navnet og tallet», og er et 423 sider langt kapittel, som legger særlig vekt på Hitlers oppvekst og virke.

Sammenlikning Tidligere er det blitt trukket pralleller mellom Knausgårds bokprosjekt og Hitlers, ettersom den norske forfatteren valgte samme tittel som den østerrikskfødte diktatoren gjorde på sitt bokprosjekt fra 20-tallet.

«I Min kamp. Sjette bok» foretar Knausgård nærmest en studie av Hitlers liv og virke, og skriver blant annet at man ikke «må dømmes for hvem han var, men for hva han gjorde».

Knausgård finner også mange likhetstrekk mellom seg selv og diktatoren, som sørget for at mange millioner mennesker mistet livet under andre verdenskrig.

«Hitlers ungdomstid ligner på min egen, hans avstandsforelskelse, hans desperate ønske om å bli noe stort, for å heve seg opp fra seg selv, hans morskjærlighets, hans farshat, hans bruk av kunsten som et jeg-utslettelsenes og de store følelsenes sted. Hans problemer med å knytte seg til andre mennesker, hans kvinneopphøyning og kvinneangst, hans kyskhet, hans renhetslengsel», skriver Knausgård i boka.

Sammenlikner eget språk med nazistenes Videre skriver Knausgård:

«Når jeg ser ham på film, vekker han det samme i meg som min far en gang gjorde, også det er en likhet. Han representerte borgerligheten i mye, den kjenner jeg, det er den harmdirrende stemmen som sier at du ikke holder mål. Han representerer også overskridelsen av den samme borgerligheten, den unge gutten som sover lenge om morgenen og ikke vil ha noen ordentlig jobb, men som vil skrive eller male, fordi han er noe mer og bedre enn de andre.»

Den omstridte forfatteren setter punktum for sitt 3622 sider lange romanprosjekt, fordelt på seks bøker med den siste utgivelsen i dag.

KJEMPER:  I «Min kamp»-bøkene skriver Karl Ove Knausgård utleverende om seg selv og familine. Foto: Håkon Eikesdal
KJEMPER: I «Min kamp»-bøkene skriver Karl Ove Knausgård utleverende om seg selv og familine. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

I den nye boka trekker han også parallell mellom sitt eget språk og nazismens:

'Men solen brenner, gresset vokser, hjertet slår i sitt mørke.' Hvorfor skrev jeg det? Det språket er hult. Det ligner nazistenes språk, skriver Knausgård i «Min kamp. Sjette bind».

Dagbladet har vært i kontakt med forlagssjef i Oktober, Geir Berdahl, som forteller at Knausgård ikke ønkser å kommentere boka.

• Les Dagbladets anmeldelse av «Min kamp. Sjette bind» her.

ORIGINALEN:  Adolf Hitlers «Mein Kampf»
ORIGINALEN: Adolf Hitlers «Mein Kampf» Vis mer