FELLESSKAP:  Smerten og fellesskapet var tydelig i Oslos gater etter den 22. juli. Karl Ove Knausgård sammenligner vi-følelsen med Nazi-Tyskland.
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
FELLESSKAP: Smerten og fellesskapet var tydelig i Oslos gater etter den 22. juli. Karl Ove Knausgård sammenligner vi-følelsen med Nazi-Tyskland. Foto: Trond Reidar Teigen / ScanpixVis mer

Sammenlikner Utøya-samhold med nazi-Tyskland

Selv opplevde Karl Ove Knausgård en følelse av «vi» for første gang etter 22. juli.

(Dagbladet): Karl Ove Knausgård er kjent for å skape oppstyr.

I dag kommer hans rykende ferske «Min kamp. Sjette bok» i butikkhyllene.

Tidligere har han snakket om hvordan han opplevde 22. juli i et svensk radioprogram. I den nye boka går han lenger.

Nazi-sammenlikning «Min kamp. Sjette bok» er delt opp i tre deler, hvor den andre er et essay. I det vier han svært stor plass til Adolf Hitlers liv og bok «Mein Kampf».

I romanen beskriver Knausgård seg som en person som ofte har stått utenfor.
 
Han skriver at han begynte å gråte da han hørte om Utøya-massakren, og at han ønsket seg til Norge da. Forfatteren bor i Sverige.

«Det var suget etter vi-et jeg kjente, etter tilhørighet, etter å være en del av det gode og viktige», skriver han i boka.

«/.../ og de som samlet seg i gatene, var mitt folk», skriver Knausgård, før han fortsetter:

«Først etterpå forstod jeg at det må ha vært de kreftene, den enorme kraften i vi-et som fylte det tyske folket på trettitallet».

Knausgård trekker også en parallell mellom Anders Behring Breivik og Hitler, i forhold til hvordan de utførte sine handlinger og sparte enkelte.

Redning Knausgård skriver også at han fant «Mein Kampf» hjemme hos sin farmor, og at han tidligere har lest «systematisk» om nazismen.

I del to av «Min kamp. Sjette bok» gjengir han store deler Hitlers bok, som har samme navn som hans egen romanserie.

Flere steder i boka skriver han om vi-et. I forhold til hans egen følelse av å stå utenfor fellesskapet, var det forfatteryket som reddet ham.

«Alltid har jeg bare hatt en og en venn, aldri flere på en gang, aldri noe vi. Jeg vendte meg til det da jeg var student, sluttet å håpe på noe annet, hang i buksene til min bnror, spilte i bandet hans, visste at det var derfor jeg fikk være med. Rollen som forfatter reddet meg; da var det å være alene legitimt, jeg var noe eget, en kunstner», skriver han i boka.

Dagbladet har vært i kontakt med forlagssjef i Oktober, Geir Berdahl, som forteller at Knausgård ikke ønsker å kommentere boka.

• Les Dagbladets anmeldelse av boka her.  

- REDDET:  Knausgård skriver at han lenge har følt seg utenfor. Det var forfatter-yrket som reddet ham, skriver han i sin nye bok.
Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
- REDDET: Knausgård skriver at han lenge har følt seg utenfor. Det var forfatter-yrket som reddet ham, skriver han i sin nye bok. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer