- EN STOR KUNSTNER: Varg «Greven» Vikernes, her fotografert hjemme på gården i Telemark etter å sonet 16 år i fengsel for overlagt drap og tre kirkebranner.  Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
- EN STOR KUNSTNER: Varg «Greven» Vikernes, her fotografert hjemme på gården i Telemark etter å sonet 16 år i fengsel for overlagt drap og tre kirkebranner. Foto: Linda Næsfeldt / DagbladetVis mer

Sammenlikner Varg Vikernes med Knut Hamsun

Begge er store kunstnere, ifølge Håvard Rem.

|||I kveldens «Lydverket»-sending trekker den bokaktuelle forfatteren Håvard Rem paralleller mellom Knut Hamsun og Varg «Greven» Vikernes.

- Jeg tenker på Vikernes' posisjon som musiker og deres ideologiske fellespunkt, men også landene Vikernes har en høy anseelse i, som Tyskland og Russland, er de samme som Hamsun hadde suksess i, sier Rem under sendingen.

Det er knapt mulig å snakke om Knut Hamsun i dag, uten at debatten også sporer inn på forfatterens forkjærlighet for nazismen. Det til tross - svært mange nordmenn har også fine ting å si om Hamsuns arv, spesielt den som befinner seg mellom bokpermer.

- Høyest standingFullt så fasettert er neppe debattene folk flest måtte ha om Vikernes, som nylig ble sluppet ut av fengsel etter å ha sonet for tre kirkebranner og drapet på Mayhem-gitarist Øystein Aarseth.

Ifølge Rem, som er aktuell med boka «Infødte Skrik» om norsk black metal, har Vikernes en høy stjerne i internasjonal sammenheng.

-  Gjennom mine reiser jorden rundt, så er vel han den [blant norske metalartister, red.anm.] som har den høyeste standingen. Ikke bare som kultfigur, men like mye av musikalske årsaker, sier Rem til Lydverket.

Nærhet til naturen
Etter TV-opptaket du kan se i kveld, trakk Rem overfor Lydverket paralleller mellom Hamsuns klassiker «Markens Grøde» og Vikernes' skepsis til det moderne samfunnet:

- Vikernes har flyttet til et bruk i Telemark, og både Hamsun og Vikernes er skeptiske til det moderne samfunnet. Samtidig viser de begge vilje til å provosere. Kanskje er det vi nordmenn som produserer slike.

SAMMENLIKNER «GREVEN» OG HAMSUN: I kveldens «Lydverket»-sending på NRK klokka 23.15 omtaler forfatter Håvard Rem den drapsdømte musikeren Varg Vikernes med Knut Hamsun. Foto: NRK/Rashid Akrim
SAMMENLIKNER «GREVEN» OG HAMSUN: I kveldens «Lydverket»-sending på NRK klokka 23.15 omtaler forfatter Håvard Rem den drapsdømte musikeren Varg Vikernes med Knut Hamsun. Foto: NRK/Rashid Akrim Vis mer

- Jeg er fremdeles ikke den personen mannen i gata tror de vet noe om, sa Vikernes i et intervju med Magasinet i fjor sommer, der han også sa at han ikke angret på det han hadde gjort.

- Stor kunstnerRem karakteriserer Vikernes som en stor kunstner, til tross for sitt politiske ståsted - akkurat slik det var med Hamsun.

- De som misliker den sammenligninga, misliker det fordi de liker Hamsun. Men ingen går helt god for alt Hamsun står for. Om Vikernes kommer til å stå igjen som like stor som Hamsun etter sin død, er jo litt tidlig å si, men vi kan ikke se bort i fra det, mener Rem.

Forrige uke vakte forøvrig Rem oppsikt da han i NRKs «Bokprogrammet» ikke ville ta avstand fra kirkebrenning.

«Lydverket» sendes på NRK1 klokka 23.15 i kveld.

DØMT FOR LANDSSVIK: Knut Hamsun fotografert i Grimstad byrett, 1947. Foto: Sverre Heiberg
DØMT FOR LANDSSVIK: Knut Hamsun fotografert i Grimstad byrett, 1947. Foto: Sverre Heiberg Vis mer