Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sammenliknes med Jennifer Lawrence

Av prestisjetungt amerikansk magasin.

«IT-JENTE»: Gitte Witt får god omtale i det amerikanske magasinet Vanity Fair. Foto: NTB Scanpix
«IT-JENTE»: Gitte Witt får god omtale i det amerikanske magasinet Vanity Fair. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTAH (Dagbladet): I en artikkel publisert på prestisjetunge Vanity Fairs nettsider blir den norske «Søvngjengeren»-skuespilleren Gitte Witt spådd til å bli den neste «it-jenta».  

Magasinet skriver at under hver Sundance-festival begynner ryktene å gå allerede etter noen dager om hvem som er den nye «it-jenta» det året.

- Stjernekaliber I sin artikkel sammenlikner de tidligere års store gjennombrudd med årets mest lovende skuespillere og regissører. Det er ikke hvert år at Sundance introduserer oss til Jennifer Lawrence stjernekaliber, skriver bladet, som deretter ramser opp de ti mest potensielle.  

Norske Witt sammenliknes blant annet med Elizabeth Olsen, søsteren til tvillingene Ashley og Mary-Kate Olsen, som slo gjennom på festivalen i 2011 med filmen «Martha Marcy May Marlene». Også i denne spilte «Søvngjengeren»-skuespiller Brady Corbet.  

- Det er jo bare utrolig gøy. Det er noe man drømmer om, men kanskje ikke tenker så mye på, sier Gitte Witt selv om kåringen.

- Man får jo oppmerksomhet av det, som kanskje fører til flere henvendelser. Det betyr mye som skuespiller å få en slik anerkjennelse. Man gjør en jobb og håper at man blir lagt merke til, og da er det fryktelig deilig å få en sånn utmerkelse - spesielt fra et magasin som Vanity Fair. Det er jo bare en drøm, legger hun til.

- Det er overveldende For tiden deltar Witt på Sundance-festivalen sammen med resten av skuespiller-teamet bak filmen «Søvngjengeren», som norske Mona Fastvold har regien på. Under festivalen har hun fått flere henvendelser enn hun kunne drømme om. 

- Jeg har blitt kontaktet av mange agenter. Det er overveldende, og jeg har hatt mye møter, men man må ta en dag av gangen, sier hun.

Nå gleder hun seg til å komme hjem og la alle inntrykkene synke inn.

- Jeg reiser hjem i morgen og gleder meg til å komme over jetlagen og sette meg ned i Oslo og puste, og tenke på hva jeg skal gjøre, sier en tydelig beveget skuespiller.

Begge motspillerne hennes i «Søvngjengeren», Brady Corbet (Melancholia) og Christopher Abbott (Tv-serien Girls), har allerede etablert seg i filmbransjen. 

Selv fikk Witt en smakebit av Hollywood i 2012 med en liten rolle i filmen «The Impossible», der hun blant annet spilte mot Naomi Watts.

«Søvngjengeren» får skryt Også filmen Witt får skryt for å spille i, har fått god mottagelse i USA. Det respekterte filmnettstedet IndieWire gir «Søvngjengeren» strålende kritikker. 

I anmeldelsen står det blant annet at Fastvolds film er et velkomponert studium i familiedrama. «Søvngjengeren» sammenliknes av anmelderen med et kjølig drama av Ingmar Bergman iført en dæsj nervepirrende David Lynch.   I Fastvolds film møter vi Gitte Witt, Christoper Abott, Brady Corbet og Stephanie Ellis i hovedrollene.

«Filmen er mesterlig god på å gi oss inntrykk av at noe urovekkende galt bygges opp mellom de to parene som blir mindre og mindre tolerante overfor hverandre», skriver nettstedet, som gir rollefiguren til Girls-skuespiller Christopher Abott spesielt skryt for å være velskreven.  

GOD OMTALE: Filmen «Søvngjengeren», regissert av norske Mona Fastvold og med Gitte Witt i en av hovedrollene, har fått god mottagelse under filmfestivalen «Sundance». Foto: NTB Scanpix
GOD OMTALE: Filmen «Søvngjengeren», regissert av norske Mona Fastvold og med Gitte Witt i en av hovedrollene, har fått god mottagelse under filmfestivalen «Sundance». Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Søvngjengeren» -produsentene Turid Øversveen og Karin Julsrud, som også er moren til Gitte Witt, er på plass med hele teamet fra filmen på Sundance. De er svært optimistiske etter mandagens premiere.   

- Vi har fått veldig mye positive tilbakemeldinger. Filmen gikk for full sal med strålende respons, og i dag har vi hørt at «buzzet» går på byen om at man MÅ få med seg «The Sleepwalker,» sier Øversveen.

«Vil ligge å murre lenge» - Har dere fått noen indikasjoner så langt på om filmen vil bli plukket opp av mange land?

- Hovedfokuset vårt her under Sundance-festivalen er ene og alene amerikansk distribusjon. Vi har flere interesserte kjøpere, et par av dem var overbegeistret etter visningen i går. Vår internasjonale salgsagent Level K er i gang med forhandlingene så det er kjempegøy og veldig spennende, sier Julsrud.  

På musikkfronten gis Sondre Lerche og Karo Ådland ros for originalitet av IndieWire. Duoen har skapt en uharmonisk stemning med musikken, som sammenliknes med den Jonnny Greenwoods komponerte til filmen «There Will Be Blood». Indiewire skriver videre at slutten av filmen er opak, stemningsfull og mystisk — men at Fastvold og Corbets manus nekter å avsløre for mye.

«Den provoserende filmen insinuerer såpass mye at den vil ligge og murre lenge», skriver nettstedet.

Konklusjonen blir at «Søvngjengeren» er en mørk, mystisk og ekstremt velgjort debut-film. Filmen gis karakteren B+.

Corbet, som har skrevet manus sammen med Fastvold vil selv debutere som regissør med filmen «The Childhood of a Leader», der han igjen har samarbeidet med Fastvold om manus.

Stjerner som Juliette Binoche, Robert Pattinson og Tim Roth er allerede knyttet til prosjektet.

Hele Norges coronakart