Sampleodysseen

Den Quart-aktuelle sensasjonen The Avalanches debuterer med et album så fantastisk, at det har gått gjetord om den siden i fjor sommer. Gjør deg klar for årets «Remedy».

Du får en følelse av isolasjon når du bor i Australia, og derfor begynner du å tenke på resten av verden som et magisk sted. På denne måten forklarer prestesønnen Darren i det halvt dusin store samplekollektivet The Avalanches utgangspunktet for «Since I Left You», årets suverent mest eventyrlystne, lystige og lekne debut.

Trist reiseeventyr

Tema for platen, som er dømt til å bli lyden av sommeren 2001, var noe så beundringsverdig som en transatlantisk søken etter kjærlighet. Men da gruppen har en nostalgisk forkjærlighet for historier fra de sju hav, skildrer de nå debuten, som det har tatt mange år å lage, som et trist reiseeventyr, noe det glimrende coveret også avslører.

På den kontinuerlige (les: miksede) reisen vil du få oppleve akkurat hvor fantastisk oppfinnsom samplebasert musikk kan være.

En type «alt-går-an»-musikk som for alltid vil være mer spennende enn det utdaterte og atskillig mer konvensjonelle gitar-bass-tromme-oppsettet.

Eggende snutter

I The Avalanches' samplebaserte regnbue-univers er alt lov, og det er vel grunnen til at Madonna for første gang har latt noen sample hennes musikk (basslinjen fra «Holiday»).

På «Since I Left You» glir den ene mer fargesprakende låten etter den andre over i hverandre, og enten det dreier seg om solskinnshouse , Hawaii-disko eller humoristisk gammelskole-hip hop , er låtene krydret med de flotteste samplene. Alt fra vokalsamples som brukes som et rytmeinstrument, til eggende snutter fra Kid Creole & The Coconuts, Boney M, Klaus Wunderlich, The Osmonds og The 5th Dimension. Følgelig er det ikke uten grunn at The Avalanches selv omtaler dette som rein pop.

Du er, som australierne sampler, «crazy in the coconut», hvis du ikke kjøper dette albumet.

<B>AV YPPERSTE KLASSE: The Avalanches har en nostalgisk forkjærlighet for historier fra de sju hav og skildrer nå debuten, som et trist reiseeventyr, noe coveret også avslører.