Samstemt monument

Når Anne Stine og Helge Ingstad skulle hedres med et monument, kunne oppdragsgiverne knapt ha funnet en mer egnet kunstner enn Nils Aas.

En levende legende

Slik denne duoen søkte og fant stadig nye prov på forfedrenes ferder i den arktiske natur, har han utforsket og satt spor etter seg i store områder av skulpturens landskap.

Derfor kan Aas så selvfølgelig kombinere portrettørens talende karakteristikk, med sin suverene sans for den abstrakte formverdenens symbolikk.

Like uanstrengt veksler materialbruken fra den tunge, grå granittsokkelen over dobbeltbystens mørkt patinerte bronse til den slanke formen i blankt, syrefast stål som hever seg opp av bakken og ender som en uavsluttet bue over ekteparet. Med samme ubesværete lydhørhet overfor omgivelsene, lar Aas monumentet inngå i samspill med de hvite veggene og det røde taket på Arnstein Arnebergs Vikingskipshus - samt den lett bøyde furua bak.

Fra veien virker den 15 meter lange stålformen som et slående tegn, men på nært hold blir den metalliske buen skulpturelt aktiv gjennom en dimensjonering som går fra kraftfull reisning til den smalner av i en smekker avslutning.

Slik danner det trekantede stålets bevegelse både et bilde på fysisk utholdenhet og energisk tankeflukt.

Noe av det samme preger den sammenvokste dobbeltbysten, hvor Aas former det eldre ekteparets individuelle trekk og gir dem en felles visshet som formelig er gravd fram i begges blikk.

# Harald Flor

#

STÅL OG STEIN: Kraftfull og smekker.skulptur Monument over Anne Stine og Helge Ingstad

Nils Aas

Et bilde på fysisk utholdenhet og energisk tankeflukt