Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Samtidig som Ari skilte lag med Märtha, skar det seg for meg også

Per Heimly vil lage midlivskrise-tv med Ari Behn.

<div><br></div><div>FIRE FYRER: «Kabal» er en utstilling som vandrer rundt på Østlandet. Fram til St. Hans blir den å se på Bærums Verk. - Du kan trygt si at jeg er innhyllet i og omslunget av Ari Behn, sier Per Heimly, som stiller ut bilder og fotgrafier sammen med Ari Behn, Tor Rafael Raael og Mikael Persbrandt.</div><div>&nbsp;Foto: Anders Grønneberg</div>

FIRE FYRER: «Kabal» er en utstilling som vandrer rundt på Østlandet. Fram til St. Hans blir den å se på Bærums Verk. - Du kan trygt si at jeg er innhyllet i og omslunget av Ari Behn, sier Per Heimly, som stiller ut bilder og fotgrafier sammen med Ari Behn, Tor Rafael Raael og Mikael Persbrandt.
 Foto: Anders Grønneberg
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÆRUMS VERK (Dagbladet): Ari Behn og Per Heimly er gode venner. For tida stiller de ut sammen, men kulturlivets Knoll og Tott har planer om ny tv-serie.

- Ideen er klar, den skal hete «Ari, Per og den store midtlivskrisa». Vi er jo der nå. Samtidig som Ari skilte lang med Märtha, skar det seg for meg også. Et samboerforhold røyk etter to år, sier Per Heimly.

Ari Behns «Prinsessebilde»

Siden mars i år har de fire kunstnerne Ari Behn, Per Heimly, Tor Rafael Raael og Mikael Persbrandt, og deres utstilling Kabal, vandret rundt på Østlandet. Galleristene Einar Andreas Lund og Kenneth Stensholt melder om stor interesse og god omsetning. «100 strokes before I go», eller «Prinsessebildet» som det blir kalt, har vakt mye oppmerksomhet.

- «Prinsessebildet» ble solgt til en samler for over 200 000 kroner, sier Lund.

ARI BEHN: Per Heimly ser på Ari Behns «Prinsessebilde». Foto: Anders Grønneberg
ARI BEHN: Per Heimly ser på Ari Behns «Prinsessebilde». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Lørdag 10. juni åpnet fellesutstillingen på Bærums Verk. 50 arbeider fordelt på de fire kunstnerne stilles ut. Mikael Persbrandt er en av Sveriges mest profilerte skuespillere, men at han også er billedkunster, er ukjent for de fleste. Han studerte kunst i Stockholm før han ble skuespiller.

Nytt tv-konsept

- Ari og jeg har vel alltid vært venner, men vennskapet har ikke alltid vært like enkelt, sier Per Heimly. Ingen av de andre norske kunstnere er til stede i galleriet Gassbygningen på Bærums Verk. «Både Ari og Tor er blitt sjuke, influensa eller noe», legger han til.

Heimly forteller at han og Ari er svangre med ny tv-konsept.

- Vi er jo midt i livet, og kriser er det jo hele tida. Jeg synes det har vært kriser de siste 20 åra. «Ari og Per og den store midtlivskrisa» kunne ha blitt bra tv. Vi må bare få noen tv-selskaper til å bite på, sier Heimly (45).

Stiller til valg

FOTOGRAFIER: Per Heimly foran to av sine fotografer på Bærums verk. Foto: Anders Grønneberg
FOTOGRAFIER: Per Heimly foran to av sine fotografer på Bærums verk. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Fotograf Per Heimly er fra bygda Snubba i Nordland og er stolt av å være same. Nå forteller han Dagbladet at han er blitt med i Samefolkets parti, og stiller til valg.

Det er sametingsvalg samtidig som stortingsvalg, så det blir en spennende høst for Heimly.

- Jeg er med i Samefolkets parti, og står som nummer tre på lista her i sør. Det kan hende at jeg blir valgt inn, sier Heimly som er stolt av å stå på urfolkets parti.

Roser Kunster-Ari

Kunstkameratene Ari Behn og Per Heimly har samarbeidet før, på ulike kulturplattformer - og ikke minst på tv: «Ari og Per løser verdensproblemer» ble riktig nok en flopp på TV Norge og tatt av lufta i 2014. Året før reiste de to rundt i verden som «Ari og Per» på NRK.

ROSER ARI: - Ari har funnet sin stil, sier Per Heimly, som roser vennens bilder. Foto: Anders Grønneberg
ROSER ARI: - Ari har funnet sin stil, sier Per Heimly, som roser vennens bilder. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Det hadde vært morsomt å gjøre litt tv igjen, sier Per Heimly.

Han roser Ari for bildene og det fargerike uttrykket han har skapt, men tar verken ansvar eller ære for at Ari er blitt kunstner, i tillegg til å være anerkjent forfatter:

- Ari kjenner jo godt Unni Askeland og Bjarne Melgaard, og jeg synes han er noe inspirert av dem. Jeg liker uttrykket hans, Ari har klart å skape noe eget.

Hjertet på bordet

Som nordmenn flest visste heller ikke Per Heimly at Mikael Persbrandt ikke var noe annet enn en kjent svensk skuespiller.

- Jeg har møtt ham, men ikke i kunstsammenheng, sier Heimly og fortsetter:

- Han har tydeligvis peiling på det han gjør. Det er en morsom gjeng å stille ut sammen med. Å stille ut alene er som å rive hjertet ut å klaske det i bordet. Her er det flere som drar lasset, og da oppleves det ikke farlig og ensomt, sier han.

Ekspressiv dessert

SVENSK HEMMELIGHET: Per Heimly visste selv ikke at skuespilleren Mikael Persbrandt er en habil kunstner - her med noen av Persbrandts trykk. Foto: Anders Grønneberg
SVENSK HEMMELIGHET: Per Heimly visste selv ikke at skuespilleren Mikael Persbrandt er en habil kunstner - her med noen av Persbrandts trykk. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Kunstneren Tor Rafael Raael er født i Drammen 1963. Han er selvlært både i tegning, maling og keramikk, og er den som Heimly har samarbeidet mest med i flere år.

- Vi tolker hverandres arbeid, sier han.

- Tors bilder er en mellomting av barne-tv og skrekkabinett: surrealistske, morsomme, depressive og alvorlige. Det er blitt en ekspressiv utstilling, rocka og ærlig. Her er det fire menn som går rett ut med sine tanker og følelser.

SAMARBEIDSPARTNER: - Vi har jobbet sammen i flere år, sier Per Heimly foran noen av bildene til Tor Rafael Raael. Foto: Anders Grønneberg
SAMARBEIDSPARTNER: - Vi har jobbet sammen i flere år, sier Per Heimly foran noen av bildene til Tor Rafael Raael. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Utstillingen er en dessert for øyet., sier han.

Hele Norges coronakart