RISKY BUSINESS Foto: SCANPIX
RISKY BUSINESS Foto: SCANPIXVis mer

Samuraier og luftgitar

Ukas DVD-anmeldelser.

DVD: Det er alltid noe ved arbeidene til dramatikeren, manusforfatteren og regissøren David Mamet som gjør dem verd å se nærmere på.

«Redbelt», som går rett på dvd i Norge, er en moderne film noir med sterke innslag av samuraifilm. Historien er ikke helt plausibel, men underholdningsverdien er høy nok. Det dreier seg om en fyr som lever og ånder for kampsport og dyrker filosofien bakom.

Æresbegrepet er altoverskyggende og det er jo dømt til å gå dårlig i dagens Los Angeles. Et tilfeldig møte med en filmstjerne setter i gang uventede og dramatiske hendelser, i løpet av historien blir helten lurt, svindlet og sviktet — samt får sin tro på ære som leveregel satt ettertrykkelig på prøve.

Dialogen er ikke helt like Mamet-skarp som vanlig, men Chiwetel Ejiofor i hovedrollen er en skuespiller som har personlighet på grensen til magnetisk. Ikke stor kunst, men god underholdning.

BBC-SERIEN «Middlemarch» er nok et bevis på at britisk tv stadig er blant de beste når det handler om å omgjøre klassisk litteratur til levende bilder.

George Eliots historie om livet i den erkeengelske byen like før den industrielle revolusjonen, hører til de virkelige klassikerne innen øyrikets litteraturskatt. Den sju timer lange serien inneholder alt man kan forvente, her er stive konvensjoner og snusfornuft satt opp mot undertrykt, voldsom kjærlighet, forstokket konservatisme mot uunngåelig framskritt — og massevis av pene kostymer, småbyidyll og velfrisert britisk kulturlandskap.

Skuespillet er også typisk britisk, bunnsolid ned til minste birolle. «Middlemarch» er en klassiker til glede for nye lesere — og seere.

TOM CRUISE har aldri hatt noe stort register som skuespiller, men sjarm hadde han en gang. Nå er «Risky Business», hans store gjennombrudd fra 1983 å få i butikkene, både på vanlig dvd og i Blu-ray-utgave.

Noen kritikere avfeier «Risky Business» som en foreldet og lettvint tenåringskomedie med tvilsom moral, mens andre kaller den klassiker og trekker paralleller til «Manndomsprøven» (1967).

Filmen inneholder satire og problematiserer hvordan det er å være ung mann som må takle prestasjonspress, både fra venner, skole og foreldre. Men noen «Manndomsprøven» er den ikke. Den er heller ikke lettvint.

Humoren er mindre framtredende enn jeg husket og tempoet lavere. Moralen bør ingen ha problemer med. Hovedpersonen som forsøker å gjøre raske penger på å spille hallik, lærer at prisen for den slags er høy. Blu-ray-utgaven skuffer litt, jeg har sett eldre filmer som ser langt bedre ut.

Ekstramaterialet er heller ikke all verden, det beste er en bilde-i-bilde-kommentar med Cruise, regissør Paul Brickman og produsent Jon Avnet. Alt i alt er «Risky Business» et hyggelig gjensyn, og selvfølgelig: Den berømte scenen der «Cruiser'n» spretter rundt og spiller luftgitar i underbuksa er stadig like kul.