KOMMENTARER

Samvittighetskjendisene

Mandag skal jeg på konsert, øh foredrag, med Pussy Riot.

BERØMTE: Pussy Riot, her representert ved gruppas to mest kjente medlemmer, (f.v.) Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova. 
Foto: NTB Scanpix
BERØMTE: Pussy Riot, her representert ved gruppas to mest kjente medlemmer, (f.v.) Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken gjester de russiske menneskerettighetsforkjemperne, kunstneranarkistene og punkrockerne Pussy Riot Norge. Gruppen ble verdenskjent i 2012, etter å ha blitt arrestert for å ha opptrådt, uten lov, inni Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. Der fremførte tre av gruppens medlemmer en selvskrevet låt, hvor de gikk til angrep på den ortodokse kirken og president Vladimir Putin. De tre ble dømt til to års fengsel, men ett av medlemmene ble benådet og sluppet fri. De to siste, Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova, ble benådet like før nyttår i fjor.

I mellomtiden er gruppens medlemmer - som først gjorde seg bemerket med å ha offentlig gruppesex, ved å tegne en gigantpenis på en russisk broovergang, og ved å slippe videoklipp av en kvinne som førte en frossenkylling opp i underlivet - blitt megakjendiser.

Madonna har sunget «Like a Virgin» til deres ære. Sting, U2, Bruce Springsteen, Stephen Colbert, Radiohead og USAs FN-ambassadør Samantha Powers har hyllet dem. Og Yoko Ono ga dem sin egen fredspris. Ikke så rart, kanskje: De er hippe, vakre og veltalende. De siterer Foucault, Tolstoj og Bibelen med den største selvfølgelighet, og har følgelig prydet omslagene på verdens nyhetssider og moteblader. Her hjemme har det ellers så navlebeskuende magasinet D2 blitt med Pussy Riot på «nachspiel».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer