Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skam» sesong 4

Sana blir ny hovedrolleinnehaver i «Skam»

Sana, som spilles av Iman Meskini, blir ny hovedrolleinnehaver i Skam. - Historisk viktig karakter, mener Dagbladets anmelder. 

HOVEDROLLE: Iman Meskini spiller Sana i neste Skam-sesong. 
HOVEDROLLE: Iman Meskini spiller Sana i neste Skam-sesong.  Vis mer

(Dagbladet): Den første traileren til siste sesong av «Skam» ble sluppet på nettsiden til serien i dag.

Klippet viser at Sana setter i gang en rekke hendelser med vilje.

Klippet spilles baklengs og starter med at Even blør neseblod. Det ser ut som om han er blitt slått ned, før det spoles tilbake i klippet. Så ser vi at det er Chris som har vært uheldig med en selfiestang på fest fordi Eva har skumpet borti henne. Det hele starter med at Noora har snublet over Vilde. Tilslutt ser vi at Sana spenner bein på henne før hun ser opp og smiler lurt til kamera. Klippet avsluttes med denne teksten som kommer opp på skjermen:

«Siste sesong mandag 13.28».

Det har lenge vært spekulasjoner om hvem som kommer til å bli hovedrolleinnehaver i den neste sesongen av NRKs populære ungdomsserie.

Etter Dagbladets avstemning i desember, ble det klart at det er Iman Meskini, Sana, som flest fans ønsker at «Skam» skal følge nærmest i sesong fire, med 24 prosent av stemmene.

I forrige sesong var også Sana en sterk biperson, som utfordret Isak i hans holdninger til homofili. En muslimsk blogger var med på å forme rollen til Sana.

Ufortalt historie

- Hun er en fantastisk karakter som fortjener en sesong, sier redaksjonssjef for «Skam» i NRK, Håkon Moslet.

Ifølge Moslet ligger det veldig mye ufortalt om Sana.

- Norge trenger Sana. Hun er en karakter som tilhører både norsk og muslimsk kultur. Hun er religiøs, men har sine norske venninner som fester. Det er et utgangspunkt for godt drama, sier han.

Moslet tror mange kjenner seg igjen i Sana.

- Jeg tror det er en rolle alle kan trenge. Hun er med på å nyansere bildet av muslimske jenter og kvinner, sier han.

Moslet ler når han får spørsmålet om det er hundre prosent spikret at dette blir siste «Skam»-sesong, men sier at det ikke kan sies klarere.

- Det er siste sesong i denne omgang, sier han.

Regissør Julie Andem markerer et farvel med serien på sin Instagram-konto hvor hun blant annet takker «Skam»-fansen og skriver:

«Nå har vi bestemt at det ikke blir mer Skam til høsten. Selv om jeg vet at en del kanskje blir opprørte og triste der ute, er jeg helt sikker på at det er en riktig beslutning».

Virkelighetsnær rolle

I en scene fra sesong 3, der karakteren Isak spør Sana om hvordan islam stiller seg til homofili, fikk serieskaperne råd om hvordan den muslimske karakteren kunne svare så virkelighetsnært som mulig.

Da stilte Aud Tønnesen (dekan på Det teologiske fakultet) opp sammen med blogger Maryam Trine Skogen for å hjelpe til. Det var Vårt Land som først omtalte saken.

- I Koranen er det ikke mulig å finne en positiv referanse om homofili, så man er nødt til å se religionen i et større perspektiv, forklarer Skogen overfor Dagbladet.

- Viktig rolle

Dagbladets anmelder Marie L. Kleve er begeistret over klippet, som etter vanlig oppskrift deles uten forvarsel.

- En utrolig kul trailer! Det er jo ikke akkurat overraskende at det blir Sana det skal handle om denne gangen, vi har jo ventet på henne siden første sesong. Men traileren tyder på at vi kan få noen overraskelser framover. Det er så mye vi ikke vet om henne! Hva slags person er hun egentlig? Og hva slags venn? sier hun.

INNSPILLING: Dagbladet oppdaget at «Skam» spilte inn scener til sesong 4 på Hasle T-banestasjon i Oslo onsdag kveld. Video: Jonas Pettersen / Dagbladet Les mer her: http://www.dagbladet.no/kultur/her-er-de-forste-bildene-fra-skam-sesong-4/67401640 Vis mer

Kleve er spent på hva Sanas handling i klippet kan bety.

- I traileren spenner hun bein på Noora - med vilje, ser det ut til - og får hele vennegjengen til å snuble i hverandre. Det blir spennende å se hva det eventuelt er en metafor for. Og det blikket hennes til slutt, når hun ser rett i kamera, det er bare så rått! Men det beste med å få henne som hovedkarakter, er selvsagt at vi endelig får ei muslimsk, hijabkledd hovedperson i en populær, norsk dramaserie. Det er historisk, viktig, og veldig, veldig kult, sier hun, men påpeker at det er trist at dette er siste sesong.

- Siste sesong? Det er brutalt. Her lukter det demonstrasjonstog og Facebook-kampanjer i månedsvis framover.

Klippet, har også som ellers i «Skam»-universet mer symbolikk, enn det man først ser.

Kleve påpeker at musikken til klippet, som også blir spilt baklengs, er Cat Stevens versjon av «Don't let me be misunderstood», slik at de siste ordene i klippet blir: «I'm just a soul who's intentions are good. Oh Lord, please don't let me be misunderstood».

- Det kan jo gi en del hint om intrigen i sesongen, at Sana kommer til å bli anklaget for noe. Det er sikkert ikke tilfeldig heller at det er Cat Stevens versjon vi hører, da han spilte den inn hadde han konvertert til islam og tatt navnet Yusuf Islam, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media