BROBYGGEREN: For 500 år siden tegnet da Vinci en bro. I dag åpner Vebjørn Sand den sjette av de han har laget. I kunstnerens hage.
Foto: Anders Grønneberg
BROBYGGEREN: For 500 år siden tegnet da Vinci en bro. I dag åpner Vebjørn Sand den sjette av de han har laget. I kunstnerens hage. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Sand åpner bro i hage da Vincis egen hage

Kunstner Vebjørn Sand har laget seks Leonardo-broer. Den siste åpnes i Frankrike i dag.

Paris (NTB): - Jeg forelsket meg umiddelbart i formen og ble fascinert av skjønnheten. Dette er både kunst, vitenskap og filosofi, slik Leonardo forente det. Broen er et kunstverk, et ingeniørstykke og arkitektur, sier Sand til Aftenposten.

For tre år siden ble Sand kontaktet av eierne av slottet Clos Lucé, der da Vinci bodde de siste årene fram til han døde i 1519. Åpningen av broen sammenfaller med 500-årsjubileet for at Leonardo selv kom til byen Amboise, der slottet ligger.

Sand har brukt skissen som da Vinci tegnet for 500 år siden. Den første av de seks broene Sand har laget etter skissen går over E6 i Ås og ble åpnet i 2001. I 2006 ble bro nummer to laget av breis på Antarktis, og året etter laget han en ny bro av is i New York. I 2009 ble det laget isbroer i København og på Grønland.

Sand har en idé om å bygge en da Vinci-bro på hvert kontinent, som en del av klimaprosjektet Live Ice. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram