NARKOPENGER: Vebjørn Sands maleri «Iskatedralen» (til høyre) ble i 2008 kjøpt for å hvitvaske narkotikapenger. Nå er en 34-åring dømt i Lagmannsretten. Foto: Scanpix.
NARKOPENGER: Vebjørn Sands maleri «Iskatedralen» (til høyre) ble i 2008 kjøpt for å hvitvaske narkotikapenger. Nå er en 34-åring dømt i Lagmannsretten. Foto: Scanpix.Vis mer

Sand-maleri hvitvasket narko-penger

For å hvitvaske narko-penger kjøpte 34-åringen Vebjørn Sands maleri «Iskatedralen» for 480 000 kroner.

||| (Dagbladet): I april 2008 kjøpte den dømte 34-åringen et av Vebjørn Sands (44) mest kjente malerier via en tredje person. I tillegg fikk han også med seg Sands litografi «Solis» på kjøpet, som i seg selv er verdt et femsifret beløp.

34-åringen er nå dømt til ni års fengsel for dette og andre forhold som blant annet innebærer oppbevaring og medvirkning til salg av narkotika. I dommen som falt 2.juli, står det at kjøpet av maleriet «tildekket at pengene stammet fra narkotikakriminalitet».

Ante ingenting Ifølge brødrene Sand hadde de ingen kjennskap til mannens kriminelle bakgrunn eller hvor pengene kom fra da 34-åringen sikret seg maleriet.

—Det var første gang han kjøpte noe av oss, opplyste broren Aune Sand til Dagbladet i januar, og la til:

—Vår regnskapsfører fikk seinere en telefon fra Kripos der de etterlyste «Iskatedralen». Maleriet var solgt for 480000 kroner på Vebjørns «Live Ice»-utstilling i mars 2008, hans avskjedsutstilling i Norge før vi flyttet galleriet til New York.

Maleriet hang da fremdeles på utlån i Vebjørn og Aunes galleri, og det var Aune Sand som selv kjørte brorens oljemaleri bort til Kripos' hovedkvarter på Bryn i Oslo.

Nekter straffeskyld 34-åringens forsvarer, advokat Per Sjong Larsen, sier nå til Dagbladet at klienten ikke har erkjent straffeskyld.

—Han har forklart at maleriet er kjøpt av en gruppe investorer som ønsket å være anonyme, sier forsvareren.

Men basert på en rekke forhold er Lagmannsretten «overbevist» om at det er 34-åringen som har investert i maleriet. Dette blant annet fordi 34-åringen selv har undertegnet som kjøper, at han hadde et innskudd på 480000 til kontoen som overførte pengene samme dag som oppgjøret fant sted, og at litografiet «Solis» ble funnet i 34-åringens leilighet.

Narkotikaheleriet 34-åringen er funnet skyldig i, utgjør verdier for 630000 kroner.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med Vebjørn Sand i går. //