Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sandberg: - En håpløs og komisk debatt

Frp-nestleder mener svenskene er fordomsfulle mot nordmenn.

MANGLER KUNNSKAP: Per Sandberg mener hans svenske meningsmotstandere mangler enhver peiling på norsk politikk når de sammenlikner Frp med Sverigedemokratene og mener nordmenn behandling av romfolk er som dyr. Foto: Monkberry A/S
MANGLER KUNNSKAP: Per Sandberg mener hans svenske meningsmotstandere mangler enhver peiling på norsk politikk når de sammenlikner Frp med Sverigedemokratene og mener nordmenn behandling av romfolk er som dyr. Foto: Monkberry A/S Vis mer

(Dagbladet): Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg deltok i panelet da Jan Guillou og Anne Holt debatterte svenskenes oppfatning av nordmenn i ukas «Skavlan» - som ble teipet torsdag og sendes på SVT og NRK fredag.

Han oppfattet hele debatten som håpløs og nærmest komisk debatt.

- Dette kom det ikke mye ut av! er Sandbergs reaksjon etter å ha kommet ut av TV-studioet i Stockholm.

- Ikke peiling - Det går ikke å diskutere denne typen problemstillinger når hele premisset er så misforstått, og de man diskuterer med overhodet ikke har peiling på norske politiske forhold, sier Sandberg til Dagbladet.

Jan Guillou sa på «Skavlan» at han er enig i at Fremskrittspartiet kan sammenliknes med det ytterliggående svenske høyrepartiet Sverigedemokratene, fordi begge partiene etter hans oppfatning er fundert på en idé om krig mot islam.

Debatten fant sted på bakgrunn av den svenske spaltisten Ehsan Fadakar, som i Sveriges største avis Aftonbladet nylig skrev at nordmenn er egoister, behandler fattige som dyr, har hatt lottoflaks med oljeformuen og verken arbeider hardt, er spesielt smarte eller innovative.

- Artikkelen er fordomsfull og beviser bare at skribenten ikke veit noenting om det han skriver om. Disse menneskene har bestemt seg på forhånd om det de mener, og om de har muligens har vært i Norge på skitur en gang eller to kan de ikke ha snakket med noen nordmenn, sier Per Sandberg.

Adelsboks Han mener svenskene skyr enhver debatt om innvandringspolitikk og at alle som beveger seg utenfor det han kaller en «politisk korrekt adelsboks» automatisk sables ned.

- Nettopp derfor har Sverige både store utfordringer med innvandringen og nazister som marsjerer i gatene. Om adelsboksen deres ikke er en trykkoker, vil svenskene etterhvert oppdage at der utrolig naive, sier Per Sandberg.

På «Skavlan» for fire uker siden langet den svenske komikeren Özz Nûjen ut mot Høyre og Fremskrittspartiet og mente deres behandling av romfolk er rasistisk. Det vakte stor oppsikt i Sverige at sekvensen ble klippet bort fra NRKs versjon av den norsk-svenske samsendinga.