Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sandberg-saken har satt norsk sløvhet rundt sikkerhet på dagsordenen

Sikkerhet og sløvhet.

FAGLIG VURDERING: PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FAGLIG VURDERING: PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST-sjef Benedicte Bjørnland uttaler i etterkant av Per Sandbergs avgang at telefonen til eks-ministeren er en sak Politiets sikkerhetstjeneste ikke er «veldig bekymret for».

Uttalelsen må sees i lys av to ting:

Sandberg har opplyst til Stortinget at det ikke var sikkerhetsgraderte dokumenter på hans private telefon, som var med på feriereisen til Iran. Dermed er det andre opplysninger, e-postadresser og telefonnumre, som Bjørnland karakteriserer som «sensitive», som i så fall kan ha blitt kompromittert - altså stjålet av iransk etteretning i forbindelse med en eventuell hacking av Sandbergs telefon. Dette kan være alvorlig i seg selv, men rammer ikke «grunnleggende nasjonale interesser», sier PST-sjef Bjørnland.

Hun understreker i tillegg at norske sikkerhetstjenester jobber med saker som er mer alvorlige enn denne. «Vi står daglig i en krevende portefølje med å forebygge ulovlig etteretningsvirksomhet fra fremmede makter», sa hun onsdag i et intervju hos NRKs Dagsnytt 18.

Tydelige, faglige vurderinger som dette er viktige å ta med seg. Det er bra at PST-sjefen kommer på banen. Men som hun sier er det ikke sikkerhetsmyndighetene som skal vurdere den politiske siden av dette. Sandberg er blitt kritisert for å ha brutt sikkerhetsrutinene, for ikke å ha varslet om reiseplanene og for med vilje å ha tilbakeholdt informasjon om reisen til statsministerens kontor fordi han var redd det ville lekke. Da rammet dette også regjeringskollegiet. Manglende tillitsforhold i regjeringen på grunn av et skilsmisseoppgjør, kan ikke utløse brudd på sikkerhetsrutiner. Sandbergs vurdering var elendig.

Oppmerksomheten denne saken har fått, er viktig for å øke bevisstheten rundt sikkerhetsrutiner og faren for å bli utsatt for ulovlig etteretning. PST håper den kan ha forebyggende effekt. Saken med Per Sandberg illustrerer en skjødesløshet, og etterlater dessuten spørsmål som vi til nå ikke har fått svar på - og kanskje aldri vil få vite med sikkerhet.

Kanskje finner aldri PST ut om Sandbergs telefon har vært utsatt for hacking. Iransk etteretning er avansert, og kan ha vært på telefonen uten å ha etterlatt spor, forteller PST. Men det de bør kunne svare på, og som Stortinget har gitt uttrykk for nysgjerrighet rundt, er om og hvordan norske myndigheter reagerte da Sandbergs tur ble varslet til hans departement, mange dager før avreise til Iran. Disse rutinene må sitte. Sandberg var kanskje ikke aleine om å være sløv.