Sandberg tar en klassiker

Ingress

Meninger

Fremskrittspartiet er seg selv lik. Det er landets mest innbitte innvandringskritiske parti. Det er særlig bekymret for innvandrere fra land utenfor EØS-området. EØS-borgere kan ikke partiet gjøre så mye med. Og nå i begynnelsen av valgkampens innspurt kaster nestleder Per Sandberg inn konkrete tall for hvor mange færre innvandrere partiet vil ha, hvis det kommer til makta. 20 000, ifølge Dagbladet i går. Han mener innvandring er det viktigste spørsmålet en ny borgerlig regjering står overfor. Igjen bruker han Statistisk sentralbyrå som sannhetsvitne på hvor mye dagens innvandringspolitikk koster. Da Siv Jensen brukte tallene på forsommeren, la hun seg straks flat, for å ha misforstått, regnet feil og trukket beregningene for langt.

Det er ingen grunn til å tro at noen av de andre store partiene undervurderer kostnadene og utfordringene med innvandring. Arbeiderpartiet har gjennom sin regjeringstid innskjerpet sin asylpolitikk og vært omhyggelig med ikke å sende signaler til verdens mange millioner flyktninger om at dørene til Norge står på vid gap. Foran seg har partiet skjøvet statssekretær Pål Lønseth, som har tatt alle debatter med en lett bedrøvet mine. Regjeringen satte også ned det såkalte Brochmann-utvalget som konkluderte med at velferdsordningene var truet dersom innvandringen økte i samme takt som nå og ingen grep ble gjort. Høyre har helt siden Erna Solberg var kommunalminister i Bondevik II-regjeringen argumentert for en raskere saksbehandling og dermed en raskere hjemsendelse av dem som ikke har grunnlag for asyl og opphold.

Men Frp er råest. Partiet ser ikke ut til engang å ønske å vise et humant ansikt i innvandringspolitikken. Det vet å fiske i rørt vann og håper å få flere på kroken. Det underliggende budskap er å stoppe innvandringen. Nå framsettes snedige argumenter og skjerpede krav til familiegjenforening og opphold på humanitært grunnlag som, dersom de blir vedtatt, vil holde tusener ute. Noen av grepene er lånt fra Danmark. Man vil innføre 24 års grense for ekteskap, samtidig som partiet stiller krav om økonomisk understøttelse og egen bolig. Frp sier lite om hvilke forpliktelser Norge har i forhold til internasjonale konvensjoner. Vi tar for gitt at Frp's mulige alliansepartnere på borgerlig side anser dette som en valgkamputspill og markerer solid avstand.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.