Sandbergs siste drøm

Helt uegnet som sjef for norsk beredskap.

UEGNET SOM STATSRÅD: Per Sandberg.
UEGNET SOM STATSRÅD: Per Sandberg.Vis mer
Meninger

Det er høst, og derfor ingen mulighet for at datoen er 1. april. Når det gjelder Per Sandberg og Frp kan det imellom være nødvendig å sjekke balansepunktet mellom fleip og fakta. Både mannen og partiet har en tendens til å justere posisjoner og uttalelser etter de vinder som blåser. Og faller noe dødt mot jorda, viftes det gjerne vekk med en doven håndbevegelse. Denne gang handler det om regjeringens sammensetning og departementenes oppgaver.

Søndag kveld sto Frp?s nestleder Per Sandberg fram på TV2 med et nokså tydelig ønske om å bli statsråd. Det skulle skje ved at det ble opprettet et nytt departement som skulle ha ansvar for turisme, samordning av regionene og oppgaver fra Justisdepartementet. I går gikk Ulf Leirstein, Frp?s justispolitiske talsmann, ut i Aftenposten og foreslo Sandberg som statsråd i et nytt innenriksdepartement. Nå var ambisjonene betydelig hevet: Leirstein vil at det nye departementet skal ha ansvar for alt som går på sikkerhet, beredskap, politi og grensekontroll. Et slags superdepartement som overtar sikkerhetsoppgavene fra Justis-, Forsvars- og Finansdepartementet. Med posten som statsråd vil det antakelig følge en kappe med påskriften «Super-Per».

Vi er kanskje ikke blant dem som føler mest med Erna Solberg når livet - herunder politikken - går henne imot. I dette tilfelle er vi likevel fulle av medfølelse. Landet skal styres i en meget urolig tid. Statsministeren er omgitt av et kravstort Venstre og et opprørsk KrF som truer med å bryte forlovelsen. Frp er et konstant uromoment. Ikke minst på grunn av Per Sandberg, som er i elitedivisjonen når det gjelder politisk beinkrok og bruken av verbale slåsshansker. Det siste Erna trenger er et krav om å ta den uberegnelige Per Sandberg inn i regjeringskollegiet.

Det alvorligste er likevel at forslaget om et innenriksdepartement med et så bredt virkeområde er en særdeles slett idé. Det vil ikke gi noen styrket beredskap, men tvert imot en pulverisering av ansvar og ledelse. For forslagsstillerne mener vel ikke at Justis- og Forsvarsdepartementet skal fratas alt ansvar for landets sikkerhet?

Det bør heller ikke underslås at Per Sandberg er blant de politikere som er minst egnet til å lede arbeidet med norsk beredskap. Han mangler helt den sindighet, langsiktighet og tillit som dette arbeidet krever.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.