KOMMENTARER

Sandbergsaken var pikant. Nå er den blitt farlig for regjeringen

Per Sandbergs Iran-tur er blitt en sak om sviktende beredskap. Nå kan regjeringens framtid være i fare, skriver Geir Ramnefjell.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Per Sandbergs spontan-ferie til Iran med kjærsten Bahareh Letnes har gått fra å være en pikant sak, til en vanskelig sak, til å bli en farlig sak for regjeringen Solberg.

Saken dreier seg nemlig ikke lenger bare om det går an å ha tillit til Sandbergs vurderingsevne, eller om det er riktig av statsministeren å ha tillit til Sandberg. Det dreier seg nå om Stortinget kan ha tillit til at håndteringen av Iran-turen i regjeringen og departemenet har fungert slik den skal.

Eller om den har sviktet. Og med det ført til at Sandbergs private telefon, med sensitiv informasjon og departementets saksbehandlingssystem installert, med stor sannsynlighet kan ha blitt hacket av iransk etterretning.

Det kunne nemlig ha vært unngått. Det skulle ha blitt unngått, men departementet vil nå ikke svare på et eneste spørsmål for å bringe klarhet i saken.

Nå murrer det på Stortinget, som fra før har forberedt seg på et slag om beredskap og sikkerhet i kontrollkomiteen seinere denne måneden.

Riksrevisjonen har lagt fram en knusende rapport om regjeringens oppfølging av beredskapsarbeidet, i oppfølgingen etter 22. juli. Dette har vært et av regjeringen Solbergs prestisjeprosjekter. De lovet full rehabilitering da de tok over, og var en av den viktigste kritikken mot den rødgrønneregjeringen i valgkampen 2013. Solberg gjorde seg høy og mørk. Riksrevisjonens rapport er alvorlig, men behandlingen i kontrollkomiteen ligger ikke i utganspunktet an til å true regjeringen. Det er blant annet strid om forlengelse av fristen for terrorsikring av forsvaret skulle ha vært innom Stortinget, eller om forsvarsministeren gjorde rett i å avgjøre det selv fordi det gjaldt en forskriftssak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer