Sandemose, Aksel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Espen Haavardsholm forteller om mannen bak Janteloven.

Slik ble Aksel Sandemose forfatter:

- Som ung sjømann på en skonnert under første verdenskrig skrev han dagbok, fra havnene i blant annet Ibiza, Cadiz og Færøyene og fra tømmerhoggerleiren i det indre av Newfoundland, dit han rømte som 17-åring.

Sandemoses beste leseropplevelser:

- Han var nokså altetende, og nevner blant annet sjømannsforfattere som Marrayat og Joseph Conrad fra tidlig ungdom. Fra perioden da han forsøkte å bryte gjennom som boheminnflytter i København og skifter navn fra Axel Nielsen til Aksel Sandemose, nevner han folk som Johannes V. Jensen og Tom Kristensen.

Sandemoses litterære forbilder:

- Knut Hamsun, August Strindberg, Sigurd Hoel og Aasmund Olavsson Vinje er noen av de forbildene han framhever etter emigrasjonen fra Danmark til Norge i 1930, da han forandrer språk og skrivemåte, og blir mer opptatt av tilværelsens «nidinger» og tapere enn av «lykkemennene» og seierherrene.

Slik likte Sandemose å jobbe:

- Fra ungdommen av la Sandemose seg til et arbeidsmønster hvor han jobbet best om natten. Han var gjennom det meste av sitt liv periodedranker, men hadde tørrlagte perioder innimellom, og kunne være svært produktiv, både i sine våte og sine tørre perioder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer