Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sandvika kino fortviler: Måtte bytte lerret etter snuskasting

- Vi bør vel kunne forvente litt vanlig folkeskikk.

 NYTT LERRET:  Kinosjef ved Sandvika Kino, Erik Sand, forteller at snuskasting og annet gris på lerretene har kostet kinoen dyrt.
Foto: Privat
NYTT LERRET: Kinosjef ved Sandvika Kino, Erik Sand, forteller at snuskasting og annet gris på lerretene har kostet kinoen dyrt. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige helg sto et flunkende nytt kinolerret klart på Sandvika Kino. Etter mye snuskasting og annet gris måtte de investere i et nytt lerret.

Tilgrisingen har kostet Sandvika kino dyrt, og har en prislapp på rundt 100 000 kroner.

- Jeg har sett det siden jeg startet som maskinist i 2002. Noen av tilfellene er nok uhell, men det er mye snus som man ikke kan se på som et uhell, sier kinosjef Erik Sand til Dagbladet.

I forrige uke omtalte Budstikka saken, men dessverre er ikke Sandvika Kino den eneste kinoen som har erfart problemet.

Ikke billig Salgs og driftsdirektør i Nordisk Film Kino, Espen Lundberg Pedersen, forteller at også de har måtte bytte ut lerreter som følge av dette, og at det er kostbart.

- Med kinoer over hele landet hender det at vi må bytte ut lerreter på grunn av tilgrising. Et kinolerret er ikke billig, og det er selvfølgelig kostnader vi gjerne skulle vært foruten, sier han.

Lundberg Pedersen sier at salene som har inngang nær lerretet er mest utsatt, men heller ikke de opplever at publikum gjør dette med vilje.

- De fleste tilfellene er nok uhell som møkkete hender og lignende. For noen år siden begynte vi å teste ut et alarmsystem på kinoene med lett tilgang til lerretet, og det har vi fortsatt med, sier han.

Hogg i budsjettet Det nye lerretet er et realt hogg i budsjettet til Sandvika Kino, men Sand forteller at det nye lerretet også er en oppgradering fra det gamle.

Lerretet i den største salen er et spesielt lerret som brukes til 3D visninger, og Sand forteller at det er ikke lett å vaske slike lerret.

- Vi ser tilfeller av tilgrising i de mindre salene også, men på vanlige lerret kan man vaske vekk griset. På 3D lerreter er det umulig, sier han.

Siden han begynte som maskinist på kinoen i 2002 har Sand flere ganger kastet ut folk fra kinosalen på grunn av hærverk.

- Bør kunne regne med folkeskikk - Det er nok mange som ikke ser konsekvensene av det å kaste snus på lerretet, men jeg har opplevd å kaste ut folk i de mindre salene, sier Sand, som forteller at det ikke er lett å ta folk på fersk gjerning i de større salene.

Sand fortviler over at mange nok synes det er morsomt å se om snusen treffer, men han tror at mange ikke gjør hærverk med vilje. Han mener også at det ødelegger for mange.

- Det ødelegger filmopplevelsen til kinogjengerne. Før vi byttet var flekkene så synlige at vi ikke så noen annen utvei. Vi bør vel kunne forvente litt vanlig folkeskikk, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart