Anmeldelse: «UglyDolls»

Sang og dans med lissom-stygge kosedyr

Moralistisk snikreklame for leketøy.

FEILVARER: Dokker som ikke er perfekte blir sortert bort og havner i en egen by kalt Uglyville. Video: SF Studios Vis mer

«UglyDolls»

2 1 6

Animasjon/barnefilm

Regi:

Kelly Asbury

Skuespillere:

Norske stemmer: Mary Lerberg Fossum, Espen Grjotheim, Silya, Håvard Bakke, Kim Fairchild

Premieredato:

24. mai 2019

Aldersgrense:

6 år

Orginaltittel:

«UglyDolls»

«Sukkersøtt om uspennende kosedyr»
Se alle anmeldelser

FILM: Tendensen til å lage animert barnefilm ut fra motivene om å selge spesielle kolleksjoner av kosedyr og annet leketøy, griper om seg. Nyest på markedet nå er «UglyDolls», med lissom-stygge dokker i hovedrollen. Dokkene er ikke styggere enn at et hvilket som helst barn vil sove søtt med en av dem i armene. Filmen, som markedsfører produktet, er mer trygg enn stygg.

Pyntelig

Moralen her er så ren og pen og pyntelig – hadde nær sagt kristelig – at ubehjelpelige er de foreldrene som ikke klarer å oppdra ungene sine i denne ånden på egenhånd, uten hjelp fra rosa kosedyr. Gjenta etter meg: Ingen er stygge, alle er spesielle. Ingen er perfekte, alle er like mye verdt.

Sang og musikk

Men Kelly Asbury har klart å lage an sukkersøt animasjonsfilm, spekket med oppløftende sang og musikk, som puser og smyger inn budskapet. Hovedfigurene er bløte kosedyr som bor i byen Uglyville. De er dumpet der fordi de kom ut som feilvarer som ikke besto inspeksjonen ved samlebåndet. Alternativet ville vært søppelbøtta, men dokkene lever greit med sin ufullkommenhet og hverandre.

Perfekte

Bortsett fra Moxy. Hun er rosa og mangler en tann i overkjeven og har en hund med bare ett øye. Hun tror på symbiosen ett barn/ei dokke, og venter hver dag på at hennes barn skal komme og finne henne. Når det ikke skjer, lokker hun med seg en gjeng venner og kommer seg tilbake til utgangspunktet, «den store verden». Der må de gjennom et Institutt for perfeksjonering, for å bli striglet til perfekte dokker som ikke er skjemmet av de tre S’ene – skitt, smuss og søl.

I tørketrommelen

Det går selvsagt ikke bra. Inntrengerne havner i vaskemaskin og tørketrommel rett som det er. (Om de virkelige UnglyDolls som selges i leketøysbutikker tåler slik hard medfart, er et åpent spørsmål. Har regissør og produsent glemt markedsføringen her?)

Men det går selvsagt bra, til slutt. Dette er jo en dokkefilm for de aller minste. Kosedyrene er ikke stygge, bare uspennende.

.