Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTAR KLASSISK

Sangen som ble borte

Det synges ikke lenger. Ingen bryr seg.

KORSANG UNDER PRESS: Korsang har fått lavere status i skolen, noe som gjør at færre synger i kor mener vår kommentator. Her er det elever ved Steinerskolen på Nordstrand som opptrer på 17. mai. Arkivfoto: .Heiko Junge / NTB scanpix
KORSANG UNDER PRESS: Korsang har fått lavere status i skolen, noe som gjør at færre synger i kor mener vår kommentator. Her er det elever ved Steinerskolen på Nordstrand som opptrer på 17. mai. Arkivfoto: .Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Sang handler om identitet og livsglede. I mange hundre år var korsang i kirken, folkemelodier og drikkeviser vesentlige verdier for folk. På 1800-tallet ble korbevegelsen en sentral bidragsyter i den nasjonale oppvåkningen som fant sted. Våre fremste forfattere og komponister - Grieg, Kjerulf, Ibsen og Bjørnson - skrev en rekke sanger og tekster for kor som siden er blitt stående som en påle i vår kulturarv. Denne kunnskapen er nå i ferd med å gå tapt.

Opplevelsen på T-banen var nedslående. Vognen var fullstappet av reisende - stående og sittende - som alle stirret febrilsk på mobiltelefonene sine. Ingen sa et ord. Min begeistring over at vinteren endelig var over, førte til at jeg begynte å synge en strofe fra Theodor Caspari/Alfred Paulsens berømte «Norge mitt Norge».

Norge, mitt Norge! Så gi meg en vår, med sol over vuggende vanne!

De andre passasjerene så på meg med irritasjon. En velkledd dame med hund utbrøt: «Kan du være stille? Det passer seg ikke med sang her. Hysj.»

Mobiltelefonene vant, jeg tapte.

Den berømte fiolinisten og dirigenten Yehudi Menuhin ledet en gripende versjon av Händels «Messias» i Grieghallen under Festspillene i 1992. På hjemveien ljomet Hallelujakoret og Bergenssangen i busser og biler. Da jeg snakket med Menuhin om dette noen år senere, husket han det livlige publikummet i Bergen. «Det var akkurat som Italia. Alle sang.»

Året etter var det nasjonalt Grieg-jubileum med mange sangkor i spissen for en gedigen feiring. «Landkjenning», «Olav Trygvason» og «Fire salmer» er sangskatter på internasjonalt nivå. «Våren» (tekst Vinje) og «Jeg elsker deg» (tekst H.C.Andersen) synges og spilles over hele verden. I 2001 kom Knut Erik Jensens hjertevarme og ettertenksomme film om Berlevåg Mandssangforening, «Heftig og begeistret». Folk strømmet til kinoene for å bli sjarmert i senk. Sang gjør noe med mennesker når vi våger å synge.

Dessverre er det i dag trange tider for korsang. Det folkekjære Valen-koret i Vestfold ble nylig lagt ned fordi det var vanskelig å rekruttere nye medlemmer på ønskelig nivå. Trondhjems Mandskor etablert 1874 har også lagt inn årene, listen over nedlagte kor er mye lenger. Egentlig er ikke dette så rart, når sang i skolen har lav prestisje. Det er pinlig når «Ja vi elsker» avsynges i offisielle sammenhenger og bare en brøkdel av de tilstedeværende kjenner teksten. Bjørnstjerne Bjørnsons nasjonalsang fikk sine første oppførelser på Eidsvoll og Oslo i 1864 ved Grunnlovens 50-årsjubileum. Bjørnsons fetter – Rikard Nordraak – skrev melodien da han var 21 år gammel. Det foreligger ikke noe formelt vedtak om at «Ja vi elsker» skal være vår nasjonalsang, lenge var det «Sønner av Norge» som ble brukt. «Gud signe vårt dyre fedreland» og «Gud signe Norigs land» er også nasjonalsanger med en ærerik historie, men folk flest kan ikke teksten lenger.

Nasjonale kor-organisasjoner har forstått at noe må gjøres. Det er derfor etablert satsinger for dirigenter og kor-aktiviteter med en viss statlig støtte. Kulturplaner får noen vakre formuleringer om at sang har betydning, men dette hjelper lite i det store bildet.

Et av Norges eldste kor er Den norske Studentersangforening, etablert i 1845. Dette er et mannskor som på forbilledlig vis holder i hevd korsangen og vår musikalske kulturarv. Deltakelse i Henrik Wergelands begravelse var korets første opptreden, og hver 17.mai gir de konsert i trappene foran Universitetets Aula i Oslo, en konsert som med sin historikk og sitt innhold er blitt legendarisk. NRK sender konserten på radio.

Legg fra deg mobiltelefonen og begynn i kor! Du vil antakelig leve lenger og bli et lykkeligere menneske.

TRADISJONSRIKT: Den norske Studentersangforening er et av landets eldte kor, og er med på å holde liv i vår musikalske kulturarv. Foto: Samfoto/ NTB scanpix
TRADISJONSRIKT: Den norske Studentersangforening er et av landets eldte kor, og er med på å holde liv i vår musikalske kulturarv. Foto: Samfoto/ NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media