Sangen til kjærligheten

Jon Fosse har skrevet tredje del av sin «Andvake»-trilogi. Den vil bli stående i vår litteraturhistorie.

TRILOGI FULLFØRT: I to knappe bind har Jon Fosse fulgt opp sitt mesterverk «Andvake». Med «Kveldsvævd» blir kjærlighetsfortellingen avsluttet.
 FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
TRILOGI FULLFØRT: I to knappe bind har Jon Fosse fulgt opp sitt mesterverk «Andvake». Med «Kveldsvævd» blir kjærlighetsfortellingen avsluttet. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også: Jon Fosse vil ikke skrive mer teater.

ANMELDELSE: I 2007 ga Jon Fosse ut «Andvake», en vakker og urovekkende fortelling om spelemannen Asle, som dreper for å skape liv for Alida, seg selv og barnet de venter.

Historien fortalte om et «star-crossed» kjærlighetspar i det førmoderne Norge, der ordene mante fram en verden mellom bibelske referanser og populære fortellinger, i Jon Fosses høyst personlige intense, åpne språk, forunderlig lett og tungt på samme tid. Alene i Bjørgvin I 2012 kom andre bok i trilogien, «Olavs draumar» — der vi igjen møter Asle, på vei til Bjørgvin for å kjøpe ringer, slik at han og Alida kan gi seg ut for ektefolk. Mens kjæreste og barn venter, møter Asle konsekvensene av sine tidligere gjerninger. Drømmen om ringer blir avsporet av ønsket om å skjenke verdens vakreste armbånd til sin elskede. Imens lar en nærmest handlingslammet Asle nettet snøres om seg selv. Boka sluttet hos mestermannen, på Bjørgvins rettersted.

I årets utgivelse, «Kveldsvævd» fortsetter fortellingen. Forlaget kaller boka en frittstående fortsettelse. Den kan leses for seg, men det er likevel ingen tvil om at man får best utbytte av den om man først leser de to andre romanene i trilogien. Denne gangen fortelles historien i ettertid: Det er Ales, Alidas datter, hun som ennå verken var født eller unnfanget der forrige bind sluttet, vi nå blir ledet inn i sagaen gjennom. Et nytt liv Datteren er selv blitt en gammel kone, som igjen minnes sin mor Alida som gammel. Slik dras den nesten førhistoriske fortellingen nærmere vår egen tid, der vi sammen med Ales kan skue bakover mot en ensom og utsultet Alida. Hun er alene i Bjørgvin med sin lille gutt Sigvald tett mot brystet. Dit har hun dratt for å finne igjen sin Asle. Hun kjenner ennå ikke hans skjebne. En kjenning fra Dylgja, en mann langt eldre enn henne, viser omsorg. Hun får mat, hun får et sted å sove, hun får en tilbud om tjeneste i hans hus. Og hun får vite hvor alene hun nå er, i en verden uten Asle. En Asle som likevel fortsatt er der for henne, som hun kan sanse i naturen rundt seg. En Asle som til slutt får gitt henne sin kostbare gave, i gull og med blå perler, en kjærlighetsgave hun kjenner uten å kunne kjenne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer