Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sangene som trøster oss

Norge finner trøst i Ole Paus' ord i sangen "Mitt lille land". - Jeg blir veldig rørt, sier Paus.

Rørt: Ole Paus er rørt over at mange finner støtte i hans "Mitt lille land". 
Foto:Ola Sæther/Dagbladet
Rørt: Ole Paus er rørt over at mange finner støtte i hans "Mitt lille land". Foto:Ola Sæther/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Lørdag postet Maria Mena sin versjon av Ole Paus "Mitt lille land" for gratis nedlasting på internett. Sangen spilles nå over hele Norge. Flere andre sanger sendes fra person til person på nett til trøst mennesker imellom og P4 mottar mengder med musikkønsker.

Ole Paus sier hans er dypt rørt over at sangen hans er blitt en trøst for så mange.

En kjærlighetserklæring til Norge - Dersom noen finner hverandre i dette uttrykket, blir jeg veldig, veldig glad for det. Jeg er rørt over at den kan være en trøst. Hva man enn kan bidra med, selv i det små, må man være takknemlig for, sier Paus til Dagbladet.
Paus skrev sangen i 1994.

- Den er en kjærlighetserklæring. Jeg er fryktelig glad i dette lille landet vårt. Jeg ser på det som et av de få utposter i verden hvor uskylden rår.

En sång til modet: Mikael Wiehe spilte på Utøya for tre år siden. Hans musikk går fra øre til øre på internett.  Her spiller han på Hankø.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
En sång til modet: Mikael Wiehe spilte på Utøya for tre år siden. Hans musikk går fra øre til øre på internett. Her spiller han på Hankø. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Vi var et veldig vakkert, uskyldig land. Sangen er nå fra verden av i går. Nå ser vi levende ondskap blant oss. Jeg håper vi ikke blir annerledes. At vi tar vare på verden som var, sier Paus.

Musikk og Kirken i sorgen Paus ser på musikk, men også Kirken, som bærebjelker i tung tid.
- Det er vakkert å se hvilken utrolig viktig rolle kirken har i slike situasjoner, sier Paus, som velger å fortsette sin musikkturné.
- Jeg synes det er viktig at vi fortsetter, men det blir spesielle konserter. De blir som sammenkomster.

- Vi må samle oss. Vi er alle ofre for denne ene gale drittsekkens perverse tankeverden. Jeg har tenkt mye på situasjonen, jeg tenker på den arme moren. Jeg håper vi kan sende noen varme tanker til henne. Hun er også et uskyldig offer, sier Paus.

"Gje meg handa di" En annen sang som mange tyr til, er "Gje meg handa di, ven", opprinnelig en irsk folkemelodi. Sondre Bratland har skrevet en tekst til melodien. Sangen hans er kjent, kjær og brukes ofte - såvel til begravelse som bryllup.
- Jeg blir veldig rørt om den er til trøst. Jeg tror det er en styrke i den fordi den handler om hender, sier Bratland.

- I slike situasjoner er hender et fantastisk kommunikasjonsmiddel. Å ta hverandre i hånda.

- Jeg har spilt den flere ganger på aldershjem hvor mennesker fjerner seg fra dagene. Jeg merker hvordan de prøver å ta etter hender, å ha noen å holde i. Jeg tror det er universelt, sier Bratland.
Han forteller han falt for melodien fordi den er så sterk.

Wiehe på video fra Utøya En sang som flere har lagt ut link til på Twitter, er den svenske visesangeren Mikael Wiehes «En sång til modet». I en video på nett framfører Wiehe sangen sin under AUF-leiren på Utøya i 2008.
— Det var fantastisk fint å få være der, jeg husker jeg var så takknemlig for å få spille for unge venstreorienterte. Sjokket over nyheten var så stort at det finnes ikke ord. Om min sang nå er til trøst, blir jeg utrolig stolt, sier Wiehe til Dagbladet.

Wiehe er kjent for å være en venstreorientert politisk engasjert artist. Han har sjøl blitt utsatt for et bombeattentat som tilskrives radikale høyre.

Ei bombe gikk av utenfor hans leilighet i Malmö i 1999. Noen ropte «Sieg Heil». Deretter fikk politiet telefon fra en som sa han var medlem i en nazistisk organisasjon. Han sa at de dessverre ikke hadde klart å drepe Wiehe nå, men håpet på bedre lykke neste gang.

—Det gjorde meg ikke redd. Jeg samlet artister til en stor konsert og vi lagde et fond som årlig deler ut millioner til ofre for nazisme. Vi gjorde noe godt ut av det, sier Wiehe.

Åge spilte for folket Fredag skulle Åge Aleksandersen spille under Frostafestivalen. Sterkt grepet gikk han på scenen og avlyste konserten.

- Vi kain itj lag fæst når dæm skyt onga, sa Aleksandersen.

Han fikk trampeklapp ifølge VG. Mandag spilte han under rosetoget i Trondheim. Hans "Lys og varme" er blant dem folk nå etterspør mest på P4.

- Musikk får fram følelser Professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, Even Ruud, sier at det ikke er uvanlig at melodier knyttes opp til spesielle situasjoner og får samlende effekt.

- For eksempel Elton Johns "Candle in the Wind" ved Dianas bortgang. Musikk uttrykker følelsene våre, vi kjenner oss igjen, sier Ruud.

- Hvorfor tror du Nordahl Griegs "Til ungdommen" blir spilt og sitért så mye nå?
- Jeg tror teksten treffer oss veldig. Selve stemningen i sangen passer også godt, sier Ruud.

Spilte i går: Åge Aleksandersen avbrøt sin konsert lørdag kveld, men mandag spilte han til minne om ofrene under minnetoget i Trondheim. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Spilte i går: Åge Aleksandersen avbrøt sin konsert lørdag kveld, men mandag spilte han til minne om ofrene under minnetoget i Trondheim. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Rørt: Sondre Bratland sier han blir rørt av å høre at folk finner trøst i "Gje meg handa di, ven". 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Rørt: Sondre Bratland sier han blir rørt av å høre at folk finner trøst i "Gje meg handa di, ven". Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!