Sanger fra rockens fødestue

I dag er det 50 år siden Elvis Presley spilte inn sine første låter i Sun-studioet i Memphis. Men rocken ble ikke født der og da. Sangene Elvis valgte, speiler et vidt spekter av innflytelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Hvor kommer rocken fra? Ble den for eksempel født i det bitte lille Sun platestudio i Memphis, Tennessee, 5. juli 1954? Denne dagen spilte tre menn inn sine første låter sammen. Tre av innspillingene fra denne dagen er bevart for ettertida. Den tredje av dem, «That's All Right, Mama» er gått inn i historien som noe banebrytende nytt: tidenes første eksempel på rock'n'roll.

De tre var sangeren Elvis Presley, gitaristen Scotty Moore og bassisten Bill Black. Ingen på trommer. En stund i forveien hadde sekretæren til Sun Studio spurt Elvis:

-  Hva kan du synge?

19-åringen svarte: -  Hva som helst!

DEN PÅSTANDEN BRUKTE

han resten av livet på å bekrefte. Elvis kunne synge praktisk talt alt; blues, country, rockabilly, ballader, evergreens, swing, barnesanger, italienske kjærlighetssanger, bossanova, soul, pop, gospel og ting som minner om jazz. Alt lå i kim denne merkelige dagen i Memphis. Elvis hadde på forhånd spilt inn fire sanger i Sun Studio på privat initiativ - for å få Sam Phillips' oppmerksomhet. Han oppnådde i hvert fall å gjøre inntrykk på Phillips' sekretær, Marion Keisker. Da Phillips manglet sanger til en demolåt han hadde fått tilsendt, foreslo hun «guttungen med kinnskjegget».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer