FULLT UTSTYR: Romano liker å pynte seg.
FULLT UTSTYR: Romano liker å pynte seg.Vis mer

Sanger uten sjanger

Kanadieren Daniel Romano (30) rykker ut mot båsene i populærmusikken.


Kommentar

Daniel Romano (30) er dagens stjerneskudd på Canadas musikkhimmelen. Han synger country med like dyp soul som sitt forbilde George Jones og pop som et ekko av sin musikalske gud Leonard Cohen. I sommer har Romano holdt flere konserter i Norge, blant annet på Café Generalen i Ravnedalen, av Ole Paus kalt «Norges vakreste utescene». Men hva slags musikk spiller han?

Han er i hvert fall passe oppgitt over begrepene rock-kritikerne strør rundt seg med. Når jeg treffer ham i Kristiansand, er han opptatt av å være sin egen sjanger. «Jeg leser at musikken min er americana, roots, new wave, indie. Eller «no depression». Hva i huleste er det? Disse begrepene betyr ingenting. De beskriver ikke musikk, men er sekkebetegnelser som kan peke på hva som helst. De er uttrykk for kritikkens hjelpeløshet eller for platebutikkenes behov for inndeling,» sier han, før han leverer en konsert så uimotståelig tidløs at den konkurrerer med naturomgivelsene.

RAVNEDALEN: Daniel Romano på plass ved «Norges vakreste utescene».
RAVNEDALEN: Daniel Romano på plass ved «Norges vakreste utescene». Vis mer

Sangeren vokste opp med 60-talls foreldre som foret ham med Rolling Stones & Co. Og besteforeldre som elsket countrymusikk. «Jeg var mye hos dem. Bestefar var en hjemmebrenner som hang rundt med mange mystiske typer. Bikere, outlaws og så videre. Først seinere skjønte jeg hva som foregikk. Men alle var snille mot meg. Seinere forundret jeg meg over at disse røffe typene elsket soft countrysoul med Willie Nelson og Waylon Jennings. For meg ble countrymusikken en utfordring. Jeg lærte å skape sanger av å utforske denne musikkens formularer.»

Dagens Nashville-musikk er skadelig for folks hjerner,» mener han. Uansett hva man kaller den. Selv har han levert noen plater i de beste tradisjoner etter Hank Williams og Merle Haggard. Før han brøt over tvert med årets plate, «Mosey», et symfonisk popalbum med en samling uhyre sterke sanger. Hva betyr «mosey»? «Det er den musikk jeg spiller,» sier han. «Jeg stjeler, men jeg forsøker å stjele klokt.»

Den første gruppa Romano spilte i var et pønkband. Siden ble han en crooner, gjerne utstyrt med cowboy-kostyme fullt av strass og hvit hatt. «Når jeg synger, spiller jeg roller. Som en skuespiller. Gjerne i en fancy dress. Tekstene skriver jeg som poesi, før jeg lager melodien. De frigjør følelser jeg ikke visste at jeg hadde. Jeg håper alltid det er noen som hater musikken min. Ellers er den ikke verdt noe. I vår tid forsøker alle å please alle. Men noe alle liker, er det verste av alt. Noen ganger føler jeg meg hjemløs i denne kulturen.» Sier Daniel Romano. Merk deg navnet. Du kommer til å høre mer fra ham.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.