Sangere for sin solhatt

Når du er sanger og har tre store konserter med radio og TV til stede midt i den verste influensauka, handler mye om å holde seg frisk.

- Ingen hemmeligheter. Bare solhatt og C-vitaminer!

Svaret kommer med én stemme fra Solveig Kringlebotn og Randi Stene på spørsmål om hva i all verden de to stjernesangerne har bedrevet i romjula. Her ligger halve Norge med nesa i en klut, mens de to tilsynelatende strutter av energi foran nyttårskonsertene med Oslo-filharmonikerne og Manfred Honeck i Oslo (i dag og i morgen) og Lillehammer (fredag).

- Jeg har vært hjemme i Drøbak og stelt syke barn, tilføyer sopran Kringlebotn, mens mezzo Stene, bosatt i København, har feiret jul i Trøndelag - med skjerf.

- Skjerf må æ ha, ja. Jeg får panikk uten skjerf, sier hun, men samstemmer med kollegaen i at det å passe på stemmen ikke lenger er noe hun tenker på hver dag. Det er bare blitt en livsstil.

Sjelden sammen

Randi Stene og Solveig Kringlebotn tilhører det sjiktet av sangere som jevnlig gjester verdens ledende operascener. Når de to kullvenninnene fra Musikkhøgskolen nå i tillegg til å synge hver for seg også skal synge sammen (R. Strauss og Mahler), er det en sjelden begivenhet.

- Vi gjorde det i Paris, som søstre i Bastille-operaens «Eugene Onegin», minnes Stene, og legger muntert til: - Vi ble ganske beryktet, ja. Utsagnet blir imidlertid kjapt svekket med et «det er noen år siden», og det er da også vanskelig å se for seg Stene og Kringlebotn som opphav til angst og ergrelse i Paris. Ikke så mye som ett eneste liten divanykke lar de komme til uttrykk, snarere lovsynger de mammarollens sobrende virkning på kunstneregoet - Kringlebotn har tre barn under sju, Stene en på fire og en på et halvt år - og vet å verdsette klare meldinger om at «Aqua-Lene og Smurfene synger mye finere enn deg, mamma».

Russiske divaer

- Det hender vi møter divaer, og jeg synes de er morsomme, sier Kringlebotn. - Helst russiske sopraner, de slår alle, istemmer Stene, - først klager de på alt fra hotellrom til helse, så går de på scenen og synger fantastisk.

Et travelt år ligger foran de to. Blant annet skal Kringlebotn synge mot Bryn Terfel i Londons nyrestaurerte Covent Garden i vår og Metropolitan-debuterer i New York til høsten. Stene drar rett til Paris-operaen på nyåret, før hun setter kursen for Trondheim, der Bertil Palmar Johansen skriver opera for henne. Så det er all grunn for begge til fortsatt å holde på solhatten.

<B>FRISKE:</B> Våre operastjerner Randi Stene og Solveig Kringlebotn holder konsert sammen. Morgendagens konsert i Oslo overføres direkte på P2, mens TV-opptaket sendes på NRK 19. januar.