Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

USA - Iran

Sanksjonene biter i Iran

Idag trår de første forsterkede amerikanske sanksjonene mot Iran i kraft. Men allerede før de begynner, biter de.

IKKE NOE VERDT: Den iranske valutaen, rial, er verdt bare en tredel av hva den var i januar. Kjøpekraften er sterkt redusert. Foto AFP / NTB Scanpix
IKKE NOE VERDT: Den iranske valutaen, rial, er verdt bare en tredel av hva den var i januar. Kjøpekraften er sterkt redusert. Foto AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En valuta i nesten fritt fall. Demonstrasjoner mot dyrtid og regjeringen i flere byer den siste uka. Afghanske flyktninger i Iran, som har hatt landet som base i mange år, reiser nå i flokk og følge tilbake til Afghanistan, fordi det er bedre der. Bedre i Afghanistan!

Krisetegnene er mange for det dypt konservative iranske preste-diktaturet. Men det er først nå de verste kneikene begynner. Det er nå de amerikansk sanksjonene gjeninnføres, og USA begynner å straffe blant annet selskaper fra EU hvis de gjør business med Iran. Iran skal presses i kne. Det er Trump-administrasjonens mål. På amerikansk UDs persiske Twitter-konto, har man følgende beskjed til leserne:

- Amerika støtter stemmen til det iranske folket, som har vært ignorert så lenge, heter det i meldingen til det iranske folket. Det er en oppfordring til regime-endring.

Sommeren har så langt vært vanskelig i Iran. I tillegg til forventningene om økonomisk nedgang på grunn av amerikanske sanksjoner, så har også naturen slått seg vrang. Det har vært varmerekorder flere steder. Tørken har vært uten sidestykke i sommer, så det har vært vannmangel i flere byer.

Kombinasjonen av ekstrem varme, vannmangel, og dyrtid har ført til demonstrasjoner i flere byer. I hovedstaden Teheran ble det i forrige uke ropt slagordet «død over diktatoren», altså Irans åndelige - og egentlige - leder Ayatollah Ali Khamenei. Valutaen rial er verdt bare en tredel av hva den var i januar, i forhold til dollar. Sentralbanken har bundet valutakursen til det den var ved årets begynnelse, men veksler ikke lenger rial til andre valutaer, noe som har åpnet for utbredt svartebørshandel med utenlandske valutaer. Kampen om å få vekslet pengene sine i utenlandsk valuta er beinhard, fordi folk frykter at rialen vil miste enda mer verdi, og til slutt bli verdiløs.

Demonstrasjoner i flere byer har vært rettet direkte mot regjeringen. En demonstrant er drept. Og i byen Eshtehard, ti mil vest for Teheran, kastet demonstranter stein og murstein mot en koranskole i forrige uke, melder det halvoffisielle nyhetsbyrået Fars, ifølge Reuters. Politiet ble satt inn mot de 500 demonstrantene. Og 500 er tross alt en hel del i et land der det er forbundet med livssfare å demonstrere mot regjeringen.

Og verre skal det bli. Forrige ukers demonstrasjoner mobiliserte på grunn av forventninger om tider som skal komme. Nå starter de tidene. De starter med at USA stanser all handel med gull og edle metaller, kull og industrivarer, tepper og matvarer fra og med idag. Men først fra 4. november biter de amerikanske sanksjonene for alvor, for da er det olja, Irans store eksportvare, som rammes. Analytikere regner med at så mye som to tredeler av oljeeksporten vil forsvinne, fordi USA vil straffe også alle ikke-amerikanske selskaper som handler med Iran. Det betyr de fleste store internasjonale oljeselskapene.

Det var i mai USAs president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen med Iran. Avtalen - opprinnelig inngått med FNs sikkerhetsråds fem faste medlemmer, pluss Tyskland - regulerte Irans atomindustri, og skal forhindre Iran i å utvikle atomvåpen. USAs europeiske allierte er sterke motstandere av å ødelegge atomavtalen. Men USAs styrke, og vilje til å skade også ikke-amerikanske selskaper som handler med Iran, gjør at USA langt på vei kan diktere verdenssamfunnets behandling av Iran. Derfor er det stort drama - der alt fra atomavtalen og den politiske stabiliteten i Iran - er i spill.