Sanksjonene må fjernes

I dag markeres den internasjonale Røde Kors-dagen verden over. I Norge skal en del av pengene fra aksjonen gå til ofrene i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ungene i Bagdad lever på en søppelhaug, uten tilgang til rent vann og med kloakken flytende åpent. Barna går ikke på skole, og familiene er arbeidsløse. Det er sivilbefolkningen som er rammet av sanksjonene - ikke regimet og Saddam Hussein. Samtidig ser det ut til at de sterke parter i dette politiske spillet er tilfredse med status quo. Det bekymrer de 24 millioner irakere som nå strever for å få endene til å møtes og som blir syke av forurenset vann. Og det bør bekymre oss alle. Ved å fortsette sanksjonene på denne måten, er vi med på å øke lidelsene til millioner av uskyldige ofre i Irak.

Vi kjører mot Bagdad. Mot oss dundrer svære trailere med olje, på vei til Jordan og ut på det store oljemarkedet. Samme vei som oss kjører trailere lastet med nøye oppmålte matrasjoner bestående av ris, bønner, olje og hvete. Det skal leveres ut til folket i bytte mot oljen. Hver familie får utdelt en eske med de mest nødvendige matvarer og hygieneartikler, men ingen proteiner. Dermed må alle likevel skaffe penger til kjøtt og egg. Hvordan klarer man det når det er 50 prosent arbeidsløshet, og de som har arbeid tjener fem- sju dollar i måneden?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer