Sankt Georgs kamp er over

Forfatteren, professoren og samfunnsrefseren GEORG JOHANNESEN døde under en svømmetur i Egypt julaften, 74 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Jan Erik Vold om Georg JohannesenMange mennesker var redde for Georg Johannesen. Ordene lynte når han snakket. Han kunne få granitt til å slå sprekker med bare et øyekast.

Men farlig var han ikke, hvis man da ikke var redd for ord. Det kunne man selvfølgelig ha grunn til, når de kom fra Georg Johannesen. Han hadde dem i sin makt.

Humoristen

For den som ble kjent med Georg Johannesen, som så å si ble sluppet inn i vismannens grotte, var han en vennlig mann; raus og lattermild. Den humoristiske Georg Johannesen var et oppkomme av vidd og oppfinnsomhet. Som foredragsholder kunne han framstå som den rene standupkomiker - med et manus skrevet av Bertolt Brecht, Homer og profeten Jeremias. Snart var han en refser, i neste øyeblikk en gnistrende forteller.

På sitt aller beste var han lyriker, en av Norges største gjennom alle tider.Å møte Georg Johannesen på gata kunne bli innledningen til et symposium av kunnskap og analytisk kraft.

Mens man selv kanskje smatt inn med et stikkord eller et fattig innkast mens Johannesen en sjelden gang var på innpust, kunne den eksplosive bergenseren virvle rundt seg med improviserte utlegninger av verdensklasse, på et ganske alminnelig gatehjørne i Bergen eller Oslo - mens verden utenfor hastet forbi som om ingenting hadde skjedd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer