Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2: «Hver gang vi møtes»

Sånn har du aldri hørt Tshawe før

Christel Alsos var kveldens hedersgjest i «Hver gang vi møtes». Vi anmeldte låt for låt.

CHRISTELS KVELD: Christel Alsos var hedersgjest i kveldens «Hver gang vi møtes». Foto: TV 2
CHRISTELS KVELD: Christel Alsos var hedersgjest i kveldens «Hver gang vi møtes». Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV: Christel Alsos (33) fra Fauske ble raskt lagt merke til i årets sesong, og begrepet «christelized» ble lansert. Det skyldes hennes «hudløse versjoner» og evnen til å «synge seg rett inn i sjela», som Hans Petter Aaserud har uttalt.

Hun albumdebuterte i 2007 og har gitt ut fire album til. Det har gitt henne fire Spellemann-nominasjoner. Utfordringen i kveld er at hun ikke har så mange kjente sanger, og at de fleste av dem er triste og melankolske. Hvordan vil de andre artistene tolke henne?

Tone Damli: «Come Back To Me» (Alsos/Solvang/Myklebust)

Tone våger seg på Christels beste og mest kjente låt fra albumdebuten, og løfter den tempomessig noe fra det melankolske og mer i tradisjonell popretning.

image: Sånn har du aldri hørt Tshawe før

Dette er innenfor et format som Tone kjenner fra sin egen karriere, låter som ikke krever så mye vokalmessig utover å synge reint. Men hun er ikke i nærheten av innlevelsen til Christel, og da mister sangen noe av styrken. Det låter helt greit, men også litt bleikt. Så sjøl om Tone gjør det meste riktig innenfor rammene, blir det som i utgangspunktet er en enkel låt enda enklere. Og også en smule kjedelig.

Silya: «Please Say» (Alsos/Solvang/Myklebust/Sjølie)

Silya advarer om at musikken til Christel er så vanskelig å tolke fordi den er så innmari hennes. Kanskje er det derfor hun, som sist, har valgt en enkel tilnærming, og denne gang tettere opp mot originalen.

image: Sånn har du aldri hørt Tshawe før

Med Truls Hvals sparsommelige, men effektive gitarakkompagnement som eneste følge, står stemmen til Silya fram som det eneste viktige her. Vel blir det noe stillestående, men hun klarer likevel å legge nok av seg sjøl i sangen til at tolkningen blir interessant. Hun har den innlevelsen låten krever.

Igjen er det interessant å høre Silya i en så enkel setting og i andre sammenhenger enn som vokalist med stort band. Vi vet nå at hun mestrer begge formatene like godt.

Hans Petter Aaserud: «Come On» (Alsos/Solvang/Myklebust)

Hans Petter har valgt å tolke Christels første singel, «Come On», men gjør nok en gang en oversatt versjon. Er det lov å spørre hvorfor?

image: Sånn har du aldri hørt Tshawe før

Det stiller store krav til oversetteren. Låten må ytes rettferdighet, og denne tolkningen faller igjennom. Ofte blir det enda mer banalt enn på engelsk, og Hans Petters tekst blir for enkel. «Jeg er klar», liksom.

Overraskelsesmomentet er viktig her. Det er en lureversjon. Ikke enda en stillestående sang, tenker du kanskje, og så trår han til med et rocka mellomspill før han igjen demper seg. Låten er ikke til å kjenne igjen. Men det blir ganske anstrengende stemmemessig og masete musikalsk. Han skal ha for forsøket, og for å rocke opp programmet, men det funker bare sånn passelig.

Claudia Scott: «Finding Gold» (Alsos/Solvang/Myklebust)

Claudia, altså! Det virker som om hun ikke er i stand til å ha en dårlig kveld. «Finding Gold» er en av mange Christel-sanger som bare de færreste har et forhold til. Derfor kan hun egentlig gjøre hva hun vil med sangen, og det gjør hun. Men - hun gjør det i respekt for Christels original.

image: Sånn har du aldri hørt Tshawe før

Det blir countryrock igjen, Claudias spesialøvelse, Og det blir en helt annen sang –mer spennende og med et helt annet energinivå enn originalen - med Marie Klåpbakken som en fin støttespiller på fele. Hun er en flink låtskriver sjøl, men har også en fenomenal evne til å gjøre andres sanger til sine. Dessuten synger hun så fint. Hun bør gi ut en «Songs from ‘Every Time We Meet’»!

Tshawe Baqwa: «Milestone» (Alsos/Angelskår)

Og så Tshawe, da! Har vi hørt ham synge finere enn dette? Balladesangeren Tshawe, altså!

image: Sånn har du aldri hørt Tshawe før

Låten ble mer personlig enn han hadde tenkt, og når vi hører ham synge er det lett å forstå at den ble spesiell for ham. Han har dedisert den til faren, som døde i en alder av 51 år - og sine afrikanske røtter.

Det er en av opptempo-låtene til Christel, som Tshawe har gjort på en helt annen måte enn man kanskje ville tro: Akustisk, med et ganske enkelt komp med en trommeboks som faktisk betyr ganske mye for å skape det smakfulle lydbildet. For første gang føles det som om Tshawe tar dette programmet på alvor. Han vil gjerne gjør dette ordentlig – og det blir det til gagns. Tviler på om du klarer å toppe dette, Tshawe!

Tor Endresen: «Conquer» (Alsos/Frøberg)

Oj, Tor er skikkelig på offensiven! Han vil ta fram «80-tallsversjonen av seg sjøl som sanger», som han sier, og overrasker både oss tv-tittere og resten av gjengen på Kjærnes gård.

image: Sånn har du aldri hørt Tshawe før

Også dette er opprinnelig en opptempo-låt fra Christel, men Tor løfter den virkelig til nye høyder. Med et voldsomt trøkk blåser han bakoversveis på alle. Tshawe headbanger, Claudia løfter armene og gynger, Tor får servietter kastet etter seg og Silya kommer opp med et nytt klengenavn på bergensartisten: Torminator!

Dette må være musikkens svar på langrenssprinten. Jeg er faktisk i tvil om vi har hørt noe med mer trøkk i «Hver gang vi møtes» før. Puh. Takk for i kveld!

Neste uke er Claudia Scott hedersgjest.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!