Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Sånn sett forstår vi ikke helt kritikken

«Kon-Tiki»-regissørene ville gjort de samme «kreative valgene» igjen.

BJØRVIKA (Dagbladet): Det har de siste dagene stormet rundt «Kon-Tiki» og Anders Baasmo Christiansens (36) rollefigur Herman Watzinger, etter at Watzingers datter, Trine Watzinger Narum (70), ytret sterke reaksjoner på hvordan faren blir framstilt i storfilmen.

Men «Kon-Tiki»-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg tar kritikken med knusende ro.

- Forberedt - Vi fikk den samme kritikken da vi gjorde «Max Manus», så vi var litt forberedt på at det ville komme reaksjoner. Det er også naturlig, fordi vi må gjøre noen valg når vi lager drama, som er annerledes enn for en dokumentar, sier Sandberg til Dagbladet.

Selv om de nå gleder seg til endelig å få vist fram filmen for alle, hevder regissørene at de liker engasjementet rundt filmen, og forteller samtidig at de står for alle valg de har tatt.

- Vi er stolte over de kreative valgene vi har tatt i denne prosessen, så vi ville nok gjort det helt likt om vi skulle gjøre det en gang til, sier Rønning.

- Sympatisk og menneskelig De to forteller at de er godt fornøyd med Baasmo Christiansens tolkning av Watzinger:

- Ja, sånn sett forstår vi ikke helt kritikken, for vi syns jo Watzinger i vår film kanskje er den mest menneskelige og sympatiske karakteren. Og han kommer jo fram som helt, han også.

I kveld er det gallapremiere på «Kon-Tiki» på operaen, og tidligere i dag seilte skuespillerne og regissørene med Kon-Tiki-flåta fra Bygdøy til Bjørvika.

- I hvilken grad legger kritikken en demper på kveldens premiere?

- Det er jo synd hvis du bare vil snakke om det. Vi har laget en fantastisk film og gleder oss til å vise den fram til publikum. Det er fantastisk at vi skal få ha premieren her og at vi får seile inn her med Kon-Tiki - i medvind - og bli møtt av så mange mennesker. Det er vi veldig glad for.

- Kan ikke ha et slapt manus Også Anders Baasmo Christiansen gikk i land på Bjørøya med Kon-Tiki tidligere i dag.

Han har tidligere uttalt at han ikke bryr seg om kritikken og avviser at alt oppstyret og kritikken rundt hans rollefigur ikke legger en demper på kveldens premiere.

- Det viser bare at dette er en storfilm. Det er dramaturgiske hensyn og grep som må taes for at filmen ikke skal bli severdig og kjedelig. Og når man lager film til 90 mill. må en jo gjøre sitt beste, og da kan man ikke ha et slapt manus, sier han.

- Misforståelse Derimot er det én ting Christiansen ser som uheldig.

- Det som er beklagelig er at vi ikke visste at datteren til Watzinger eksisterte. Jeg ba om telefonnummeret til nærmeste slektning og fikk barnebarnets. Jeg snakket med henne, og så har vi antatt at det ikke fantes flere ledd mellom der.

- Så det at hun ikke ble involvert i prosessen tidligere, det er beklagelig. Det var en misforståelse, sier han, og legger til at han forstår at hun reagerer, men at det i en fiksjonsfilm er nødvendig å ta noen grep.

Nå håper skuespilleren at publikum går til kinosalene med åpne øyne og ikke forventer å få se en ondskapsfull og usympatisk Watzinger på lerretet.

STORFORNØYDE: Joachim Rønning og Espen Sandberg var forberedt på kritikken rundt «Kon-Tiki». Her er de sammen med følge på vei til Amanda-festen i Haugesund forrige helg. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
STORFORNØYDE: Joachim Rønning og Espen Sandberg var forberedt på kritikken rundt «Kon-Tiki». Her er de sammen med følge på vei til Amanda-festen i Haugesund forrige helg. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

- Noen har fått inntrykk av at han framstilles som usympatisk. Det er overhodet ikke sant.

ULIK: Anders Baasmo Christiansen spiller Herman Watzinger i storfilmen «Kon-Tiki».
ULIK: Anders Baasmo Christiansen spiller Herman Watzinger i storfilmen «Kon-Tiki». Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling