IKKE LENGER BARE LATTER: CDUs nye leder Annegret Kramp-Karrenbauer (til venstre) og forbundskansler Angela Merkel. Foto: AFP / NTB Scanpix
IKKE LENGER BARE LATTER: CDUs nye leder Annegret Kramp-Karrenbauer (til venstre) og forbundskansler Angela Merkel. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Oppgjør i CDU

Sånn viskes Merkel bort

Den nye CDU-lederen reverserer Angela Merkels liberale posisjoner. Akkurat slik hun må gjøre.

Kommentar

Det var et sannhetens øyeblikk, allerede da forbundskansler Angela Merkel måtte trekke seg som partileder på CDU-landsmøtet i fjor høst. Nå skal det bli enda sannere. Den nye partilederen Annegret Kramp-Karrenbauer (som normalt figurerer under forkortelsen AKK) sier nå at hun vil ha en nøye gransking av hva som egentlig skjedde høsten 2015, da mer enn en million flyktninger og migranter strømmet inn i Tyskland da Merkel åpnet grensene, og ønsket flyktningene som sto fast på Balkan velkommen til Tyskland.

Det er Merkels akilleshæl som nå formelt undersøkes, men i realiteten angripes. Det som gjorde henne så sårbar at partiet blødde i både nasjonale valg og i delstatsvalg, og gjorde at hun til slutt måtte trekke seg som partileder, og kunngjøre at hun i realiteten sitter på oppsigelse som forbundskansler. Til avisa Die Welt am Sonntag sier AKK:

- Vi vil se på hele immigrasjons-spørsmålet, fra beskyttelse av den ytre grensa, til asyl-prosedyrer og integrasjon, fra et perspektiv av hva som er effektivt, sier den nye CDU-lederen

Og selv om dette er en forsiktig kritikk av Merkel, som ikke har villet se på dette i det hele tatt, og har kalt det «bortkasta tid», så er tonen til AKK klar. Som et svar til Merkels kommentar om at en gjennomgang av høsten 2015 er «bortkasta tid», svarer AKK kontant, og nesten polemisk sin tidligere politiske mentor Merkel:

- Det ville være en merkelig tingenes tilstand hvis vi i CDU ikke skulle nærme oss temaet fullt ut, og ignorere det som skjedde i 2015, sier AKK.

Dermed tar hun allerede det konservative kristeligdemokratiske partiet et godt stykke tilbake til røttene. Dagene som et nesten idealistisk, filantropisk, innvandrings-liberalt parti, slik det på mange måter ble under Merkel, er i ferd med å bli historie. CDU skal bli et mer gjenkjennelig konservativt europeisk parti, der verdier telles i penger, mer enn i gode forsetter. Og Merkel er i ferd med å få sitt pass påskrevet, som en sentimental leder, som lot følelsene og samvittigheten styre henne under flyktningkrisa, ei krise som langt på vei har definert EU og Europa siden 2015, med dramatisk større oppslutning for høyre-populistiske og innvandringsfiendtlige partier som resultat.

Men det stanser ikke med innvandring. For Merkel nærmer seg sin politiske pensjonsalder som en utpreget sentrums-sentrums-leder, altså omtrent midt i senit på den politiske skalaen, med kompromisser som politikkens mål. Hun er riktignok konservativ i økonomisk politikk, men har vært utpreget liberal i innvandringspolitikken, og en grønn leder i europeisk miljøpolitikk, som har vært en som har presset på for å nå klimamål og vedtatt å legge ned den tyske kjernekraftindustrien.

Og selv om AKK var Merkels kandidat til å ta over som CDU-leder i høst, så har det ligget i kortene at partiet måtte finne tilbake til en mer gjenkjennelig profil. Så da AKK mandag også langet ut mot miljøvernorganisasjoner som kjemper for mindre utslipp av forurensing fra biler, så var også dette gjenkjennelig. Hun beskyldte aktivistene i DUH for å drive «et korstog» mot diesel-biler, en ordbruk Merkel neppe ville brukt.

Sånn viskes Angela Merkel allerede sakte men sikkert bort fra politikken, men langt ifra bort fra historien.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.