LEDER

Sanner i rute med reform

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er i rute med sin bebudede og ambisiøse kommunereform. I går mottok han den andre delrapporten fra ekspertutvalget som er nedsatt for å vurdere kart og terreng. På samme måte som første del, er den andre rapporten et godt knippe argumenter for færre og større kommuner. Formålet med reformen er å gjøre kommunene bedre i stand til å tilby sine innbyggere tjenester i henhold til lov og rikspolitiske ambisjoner uten å måtte etablere interkommunalt samarbeid på tvers av kommunegrensene. Som en følge av dette vil angivelig lokaldemokratiet styrkes. I vår anbefalte utvalget at det bør bo om lag 15- 20000 mennesker i hver kommune. Det innebærer at svært mange mindre kommuner må slås sammen med større. Men regjeringen og Sanner har ikke tenkt å se så bokstavelig på tallstørrelsen. Det gjør regjeringen klokt i. Noen steder vil fortsatt små kommuner være mest hensiktsmessig, avhengig av geografi og næringsgrunnlag.

Alt før sommerferien i år vedtok Stortinget med stort flertall å fortsette prosessen. Regjeringspartiene vil i mange spørsmål knyttet til reformen ha støtte fra det største opposisjonspartiet, Ap, som flere ganger i den relativt nære historie har sett behovet for å gjøre noe med kommunestrukturen. Men det er ikke gitt at Ap støtter alt. På borgerlig side har både Venstre og KrF ferske landsmøtevedtak som støtter en kommunereform.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer