Sanner skal nå vurdere plassering av minnesmerket på Utøykaia opp mot det som var planlagt på Sørbråten (bildet), men sier han vil komme med sin beslutning før sommeren. Foto: NTB Scanpix
Sanner skal nå vurdere plassering av minnesmerket på Utøykaia opp mot det som var planlagt på Sørbråten (bildet), men sier han vil komme med sin beslutning før sommeren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sanner maner til ro om Utøya-minnesmerke

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ber om at striden om minnesmerket ved Utøya legges bi. Beslutningen om hvor det skal plasseres, tas før sommeren.

- Det er viktig at alle nå bidrar til at vi kan få en verdig avslutning på diskusjonen om minnested. Det er en stor belastning for mange berørte at det har vært en uavklart og opphetet diskusjon. Alle har nå et ansvar for at vi kan få en verdig avslutning og få realisert minnestedene, sa Sanner da han tok imot Statsbyggs vurdering av forslaget om et minnesmerke på kaia på Utstranda.

Konklusjonen er at dette er et godt egnet sted, med sin nærhet til vannet og øya, og ved stedet der de terrorrammede ungdommene ble hjulpet i land.

Sanner skal nå vurdere plassering av minnesmerket på Utøykaia opp mot det som var planlagt på Sørbråten, men sier han vil komme med sin beslutning før sommeren.

Statsbygg-direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen sier de har lagt stor vekt på dialog med naboene.

- Det er et sammensatt meningsbilde. Det er en del som er positive, noen nøytrale og det er også enkelte som er imot å ha det på kaia, sier han.

Naboer, som ikke ønsker et minnested så tett på der de bor, har varslet rettssak også dersom regjeringen nå velger Utøykaia.

Statsbygg har ikke fått i oppgave å vurdere stedet kalt Utsikten som ligger lenger opp i åssiden, ved E16. Utstranda Vel har pekt på dette som et alternativ, men Sanner avviser det.

- Jeg ser ingen hensikt i å utrede noe som ikke kommer til å bli realisert. Plassen oppe ved E16 har ikke politisk støtte eller støtte fra de berørte. Det er heller ikke i tråd med kriteriene som har ligget til grunn, sier han.

(NTB)