DEBATT

Debatt: Kulturarv

Sanner vil styrke kristendommen i skolen. Send heller elevene på teater

Kulturkristen ukultur.

VIL VERNE KULTURARV: Jo flere som melder seg ut av kirken, jo mer opptatt synes våre politikere å bli av å verne om «den kristne kulturarven». Sist ut var Jan Tore Sanner her i Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL VERNE KULTURARV: Jo flere som melder seg ut av kirken, jo mer opptatt synes våre politikere å bli av å verne om «den kristne kulturarven». Sist ut var Jan Tore Sanner her i Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Toleranse for mangfold betyr ikke at vi skal utslette norsk identitet og kultur. Kristen tro og kulturarv står i en særstilling i Norge,» skrev kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner nylig i Dagbladet. Og anbefalte å styrke kristendommens stilling i skolen.

Jo flere som melder seg ut av kirken, jo mer opptatt synes våre politikere å bli av å verne om «den kristne kulturarven». Kristendommen har gått fra å være en tro, til en kulturell tradisjon som skal gi identitet og livsmening. Men er egentlig “kristen kulturarv” en velegnet grunnmur for livet i et stadig mer sekulært samfunn?

Det startet på 90-tallet. Mange nordmenn meldte seg ut av kirken og trakk barna ut av kristendomsundervisningen. Liberale teologer svarte med å tone ned gudstroens betydning, og i stedet fokusere på kristendommen som kultur. Ja, som selve hovedpulsåra i norsk kultur – den verken nasjon eller individ kan klare seg uten.

Den kulturkristne vendingen hjalp imidlertid lite på frafallet fra troen. Medlemsflukten fortsatte og i dag sier over halvparten av nordmenn at de ikke tror på gud. Det har ikke lagt noen demper på iveren etter å verne om den kristne kulturarven. Tvert imot. En bærende idé i den kulturkristne fortellingen er nemlig at befolkningen ikke vet sitt eget beste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer