KOMMENTARER

Sanners besøkelsestid

Kommunalminister Jan Tore Sanner regner med at det nye kommunekartet kan bankes før valgkampen i 2017, mens regjeringen og dens venner har flertall, skriver Stein Aabø.

KOMMUNEREFORM: Jan Tore Sanner legger fram kommuneproposisjonen og planen for en ny kommunestruktur. Foto Nina Hansen  / Dagbladet.
KOMMUNEREFORM: Jan Tore Sanner legger fram kommuneproposisjonen og planen for en ny kommunestruktur. Foto Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jan Tore Sanner vet at han har hastverk. Skal han få gjort det han brenner for, må den politiske prosessen skje etter en nøye uttenkt plan. Kommuneproposisjonen som han la fram i dag, inneholder også framdriftsplan for hans storstilte kommunereform. Proposisjonen vil etter planen bli behandlet i løpet av juni. Der vil det være flertall for de prinsipper som proposisjonen streker opp: Norske kommuner må bli større og mer robuste slik at de blir i stand til å tilby sine innbyggere de tjenester de har krav på. Større kommuner vil, ifølge Sanner, også innebære større maktspredning, et bedre lokaldemokrati og mindre detaljstyring fra staten. Kommuner av en viss størrelse vil være bedre i stand til å ta beslutninger, eventuelt gå sine egne veier.

Om dette vil det bli bråk på flere nivåer. På Stortinget og i mediene vil Senterpartiet tale Sanner midt i mot. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum karakteriserer planene som en storstilt sentralisering. Men ett senterparti gjør ingen sommer. Riktignok kan en langdryg krangel om nye kommunegrenser gi Senterpartiet ny luft under vingene. Velgere i små, truede kommuner, som trives med små forhold, vil vite hvilket parti som kjemper deres sak. Sanner kan bli Sp's absolutt beste fiende. Og fiender er gode å ha for små partier. Det vil alltid være flere som er mot å bli slått sammen i storkommuner enn de fem prosentene som i dag stemmer Senterpartiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer