Hovedleder: Bevilgningene til kongehuset

Sanners ja

Jan Tore Sanner roter til skillet mellom offentlige og private bevilgninger til kongehuset.

SKAPER UORDEN: Statsråd Jan Tore Sanner. Foto: NTB Scanpix
SKAPER UORDEN: Statsråd Jan Tore Sanner. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Det er oppstått strid om bevilgningene til de kongelige. Flere medlemmer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité reagerer på at kongefamilien har brukt midler som er bevilget til hoffet, til å drifte og vedlikeholde sine sju private eiendommer. Dette er kommet fram gjennom en rekke saker i denne avisa, det dreier seg antakelig om millionbeløp gjennom flere år.

Før helga publiserte slottet en pressemelding der de hevder at kritikken baserer seg på «misforståelser». De skriver at hoffet er kongens organisasjon, og at det aldri har vært meningen at de ikke skal bidra med drift og vedlikehold også privat. Kommunalminister Jan Tore Sanner, minister for departementet som har ansvaret for oppfølgingen av bevilgningene til slottet, stiller seg bak de kongelige. Han raljerer over at Dagbladet har skrevet at hoffet plukker kongler fra plenen og raker tang på de kongeliges strender, noe som er en grov underdrivelse av omfanget vi beskriver.

Den posisjonen Sanner manøvrerer seg inn i, er bemerkelsesverdig. Kongefamilien får sin bevilgning fra Stortinget, og siden 2002 har det i statsbudsjettene vært et klart skille mellom hva som bevilges til de kongelige privat, og hva som bevilges til driften av kongehuset og de statlige eiendommene. Apanasjen skal dekke «personlige utgifter samt drift og vedlikehold av private eiendommer».

Et kobbel av eksperter, inkludert et medlem av utvalget som sto for slottsreformen før 2002, har i Dagbladet gitt klart uttrykk for at slottets praksis er i strid med forutsetningene i Stortingts bevilgninger. Slottet driver med kryss-subsidiering, og de private bevilgningene til de kongelige er dermed blitt høyere enn det som framkommer i statsbudsjettet.

Likevel har Sanner i forslaget til nytt statsbudsjett gjort om på formuleringene, slik at slottets praksis hvitvaskes. Nå står det at hoffet også skal drifte og utføre mindre vedlikehold på de private eiendommene. Altså en hemmelig, privat lønnsøkning i den allerede lukkede økonomien rundt de kongelige. Med dette grepet roter Sanner til skillet mellom offentlige og private bevilgninger til kongehuset, det er nesten ikke til å tro. Det er også et merkelig styringssignal å sende til offentlig forvaltning. Dette bør ikke Stortinget godta. Praksisen fra 2002 og fram til nå må redegjøres for.

Sanners begrunnelse er ufrivillig komisk. Han mener det er «praktisk» at hoffet gjør jobben på de private eiendommene. Det vil være problematisk å leie inn folk utenfra på grunn av behov for sikkerhetsklarering. Statsråden later altså som om han ikke vet at det finnes noe som heter internfakturering. Løsningen er enkel, åpenbar og ikke til å misforstå: Hoffet kan gjøre jobben, føre timer og sende en intern faktura som belastes apanasjen.

Sanner har ikke orden på resonnementene, men en orden får han nok.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.