LEDER

Hovedleder: Bevilgningene til kongehuset

Sanners ja

Jan Tore Sanner roter til skillet mellom offentlige og private bevilgninger til kongehuset.

SKAPER UORDEN: Statsråd Jan Tore Sanner. Foto: NTB Scanpix
SKAPER UORDEN: Statsråd Jan Tore Sanner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er oppstått strid om bevilgningene til de kongelige. Flere medlemmer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité reagerer på at kongefamilien har brukt midler som er bevilget til hoffet, til å drifte og vedlikeholde sine sju private eiendommer. Dette er kommet fram gjennom en rekke saker i denne avisa, det dreier seg antakelig om millionbeløp gjennom flere år.

Før helga publiserte slottet en pressemelding der de hevder at kritikken baserer seg på «misforståelser». De skriver at hoffet er kongens organisasjon, og at det aldri har vært meningen at de ikke skal bidra med drift og vedlikehold også privat. Kommunalminister Jan Tore Sanner, minister for departementet som har ansvaret for oppfølgingen av bevilgningene til slottet, stiller seg bak de kongelige. Han raljerer over at Dagbladet har skrevet at hoffet plukker kongler fra plenen og raker tang på de kongeliges strender, noe som er en grov underdrivelse av omfanget vi beskriver.

Den posisjonen Sanner manøvrerer seg inn i, er bemerkelsesverdig. Kongefamilien får sin bevilgning fra Stortinget, og siden 2002 har det i statsbudsjettene vært et klart skille mellom hva som bevilges til de kongelige privat, og hva som bevilges til driften av kongehuset og de statlige eiendommene. Apanasjen skal dekke «personlige utgifter samt drift og vedlikehold av private eiendommer».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer