Sannheten - har den makt?

Ikke med omfang, men ved sin sammentrengte, smarte og frekke argumentasjon, imponerer denne vesle boka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Steve Fuller er professor i sosiologi ved universitetet i Warwick, som ligger i hjertet av England litt sør for Birmingham og Coventry. Professoren er amerikaner, men har de ti siste åra bodd i Storbritannia, hans spesialfelt er kunnskapssosiologi (social epistemology), han studerer erkjennelsens og kunnskapens sosiale forutsetninger.

Sofisten

Den intellektuelle defineres som forskjellig fra beslektede skikkelser som ideologen, entreprenøren, journalisten, advokaten, akademikeren og vitenskapsmannen. Størst plass ofrer imidlertid Fuller på den intellektuelles forhold til sin nærmeste og mest brysomme slektning: filosofen (den filosofisk utdannede). I fire teser om den intellektuelle, hevder forfatteren at den mest nedsettende karakteristikk som kan ramme en intellektuell, er sofist. Derfor begynner han like godt med forholdet mellom Sokrates og sofistene - som ble beskyldt for å overtale uten å overbevise.

Dialog

Bokas andre del er en dialog mellom den intellektuelle og filosofen. Her går den intellektuelle i rette både med den kontinentale og den analytiske filosofien. Kontinental filosofi kaller Fuller for «engangsinnkjøp» av overbevisning eller anskuelse (One-stop shopping for the mind). Her handler det ifølge forfatteren om å krype under huden på en eller annen fransk eller tysk mestertenker som kan utledes til begrunnede oppfatninger om alt mulig. Når du har lært å tenke som Michel Foucault eller Jürgen Habermas trenger du aldri å tenke selv lenger, hevder Steve Fuller. Sånne engangsinnkjøp kan ikke den intellektuelle koste på seg. Den intellektuelle kan heller ikke tillate seg å falle til ro i den analytiske filosofiens endeløse rekke av nye distinksjoner som skal gjøre tanken enda klarere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer